Царят: Сатанизирането има ефект на бумеранг

Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобургготски: Управлявахме спокойно и толерантно

Сакскобургготски упрекна българите, че гледат повече към негативното

„Аз не съм казвал критики за предшествениците си. Искал съм да градим и да продължаваме напред. Сатанизирането е удобно, но е краткосрочно и има ефекта на бумеранг, повярвайте ми!“ Това каза днес в интервю пред Димитър Цонев бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Според собствения си маниер, той не назова името на Бойко Борисов, но то прозираше зад думите му. „Всевъзможните критики за каквато и да е била власт е друг вид сатанизиране. Да се отрича всичко и да се тръгне от нулата едва ли е възможно. Аз не съм отмъстителен, не съм демагог, гледам напред“, описа се Царят. Интервюто с него бе по повод 12 години от 6 април 2001 г., когато той направи обръщение към народа, след което НДСВ спечели изборите.

„Надеждите, с които започнахме тогава продължават да са актуални. Идеите си остават, последователен съм до скука“, призна Сакскобургготски. Той посочи, че главната цел на управлението му е била да вкара страната в ЕС. А междувременно и преди това, България стана член на НАТО.

Той вярва, че хората ще си спомнят „колко спокойно е било нашето управление, с каква толерантност сме се отнасяли към всички“. Рейтингът на страната се е вдигал 14-15 пъти от 2001 до 2005 г. „Прагматично управление без много бомбастика“, обобщи годините експремиерът.

Бившият министър-председател отхвърли всяко сравнение между българските протести и „Арабската пролет“. „Там имаше дългогодишни диктатури, а България е свободна страна вече 23 години“, посочи той. И допълни, че още когато е дошъл от чужбина е усетил, че неправителствените организации у нас не са много активни. Което, както стана ясно от протестите, се оказало проблем.

„Българите понякога изпадат в отчаяние и се самосъжаляват. Верно е, че много неща можеха да са свършени по друг начин. Но ние гледаме повече на негативното отколкото на положителното. Още от преди 1989 г. ни е останало, че някой трябва да се погрижи за нас. Питам се къде отиде предприемачеството, трудолюбието, капацитетът да поеме човек отговорност за нещо“, зададе въпроси Сакскобургготски.

 

Leave a Comment