700 000 бутилки биологично вино на пазара

489 тона еконапитки бяха произведени през 2012 г., над 500 ха лозя са сертифицирани като био
биовино

Посоката на биологичното вино е ясна – нагоре
Снимка от Edna

Производството на биологично вино у нас увеличава кръга на почитателите си с висока скорост. А това окуражава както лозарите, така и винарските изби, които са ориентирани към този пазарен сегмент. Засега само 5 производители на вино притежават нужните сертификати и предлагат на пазара биологично вино. Четири от тях са в Южна България, една в Северна, до Никопол. Те са направили 489 тона вино през 2012 г., което е почти 700 000 бутилки. Това съобщи по БНР Пепа Живкова, експерт по биоземеделие към Министерството на земеделието и храните.

Първите сертифицирани биолозя се появиха през 2007-2008 г., а първото биовино бе дегустирано през 2010 г. на пловдивското изложение „Винария“.

През миналата година сертифицираните биолозя са били малко над 500 ха. Интересното е, че почти 3 пъти повече площи с насаждения – 1404 ха, са в процес на получаване на необходимия паспорт, че гроздовата продукция е био. Прогнозата на министерството е, че в следващите две години екологично отглежданото грозде за винарските нужди ще се увеличи 4 пъти. Лозарите, които вече притежават сертификат, отглеждат популярни френски и италиански винени сортове. Има сертифициран и маврудов масив.

Засега пазарът на биологичните вина е предимно вътрешен, малки количества са пробили път към Германия, Холандия и Гърция.

Хубавото е от агро министерството подкрепят финансово и логистично малкото производители в страната на биологично вино. Ведомството е осигурило щандове на винарите на международни изложения като „Зелената седмица“ в Германия, Биофах в Нюрнберг за тази година. До края на 2013-а производителите ще се включат  „Органик маркет“ в Полша през месец май.

Очаква се на тазгодишната изложба „Винария“, която се открива на 3 април, сряда, посетителите да опитат новата реколта биовино.

Leave a Comment