С мед и питка почитаме свети Харалампий

свети Харалампий Днес е зимният празник на пчеларите, който се чества в деня на свети Харалампий. Днес е празник и на меда, за който се счита, че след благословение в църква, добива още по-голяма сила и свойства да лекува дори и по-тежки заболявания. Пловдивското общинско дружество на пчеларите „Акация 1899″ ще подреди изложба базар на мед в Дома на техниката. В 11 часа пак в Дома на техниката ще има и кратко тържество с богослужение, а в 12 апитерапевтът от Хисар д-р Пламен Енчев ще изнесе лекция за лечебното въздействие на пчелните продукти.

Летният празник на пчеларите е в деня на другия покровител – свети Прокопий на 8 юли

Свети Харалампий е живял през втори век в град Магнезия (Тесалия). Като епископ той е достигнал над 100-годишна възраст. Починал е, защото сам е решил да напусне живота. Това се е случило след като войниците на Септимий Север го пленили за това, че проповядвал християнството.

Властниците изправили стареца пред съда. Той се държал достойно и преди палача да спусне меча си върху него, Харалампий склопил очи и предал душата си на Бога. Така той напуснал живота за християнската вяра през 198 г.

На днешния ден обичаите препоръчват да се опита питка, намазана с мед, за който е четена специална църковна служба. Хората вярват, че след благословията на небето, медът придобива магически качества.

Leave a Comment