Държавата с нов опит да се измъкне от пловдивския панаир

Дружеството не е публикувал финансови отчети от 2007 г. насам, икономическото министерство не е получило дивидент

Панаира в ПловдивДържавата ще направи пореден опит да се измъкне от участието си в Международния панаир в Пловдив. Това е съобщил вчера шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов. До края на март от агенцията ще изготвят оценка, правен анализ и информационен меморандум за продажбата на 49.63% от панаира, каквото е държавното участие в него. Предполага се, че акциите ще бъдат пуснати в продажба през лятото, е заявил Караниколов.

Икономическото министерство като принципал на държавата акционер досега не е получавало дивидент от печалбата на панаира. Не е известно и дали Международният панаир въобще завършва последните години на печалба, тъй като в Търговския регистър не е публикуван нито един финансов отчет от 2007 г. насам, което е наказуемо.

Не са един и два опитите на държавата са продаде участието си в международното изложение. Най-сериозен в това отношение беше министър Трайчо Трайков (ГЕРБ), който първо направи опит да оспори по съдебен път сделката между държавата и Георги Гергов през 2006 г. Сделката формално бе между икономическото министерство, управлявано от Румен Овчаров през мандата на тройната коалиция, и дружеството „Пълдин туринвест“ – публично-частното партньорство между община Пловдив и бизнесмена Гергов. Впрочем, въпреки че цяла България знае, че панаирът е на Гергов, той изобщо не фигурира като име във фирмите, свързани с Международния панаир. През юли 2012 г. стана ясно, че Трайков окончателно губи съдебната битка за панаира.

В началото на 2013 г. имаше решение за продажбата на панаира чрез фондовата борса. Новината зарадва икономистите и брокерите, тъй като най-после финансовите резултати на изложението щяха да станат видими и да се разбере дали то е златна кокошка или изцеден лимон. Брокери обясниха, че не биха закупили акции на панаира, тъй като нямат доверие на мажоритарния собственик и след като държавата не е успяла да получи своя дял от печалбата в продължение на години, то едва ли дребните акционери могат да разчитат, че ще спечелят от тази инвестиция. Продажбата обаче не се случи. При управлението на Пламен Орешарски министър Бобева също информира, че държавата ще продаде дяла си в Международния панаир. Но, пак се размина. От 2006 г. насам единственият министър успял да продаде част от панаира се оказа … Румен Овчаров и дребните реститути, благодарение на които Гергов стана мажоритарен собственик на дружеството с вековна история. Към днешна дата и последният министър Божидар Лукарски е в готовност да продава пловдивския изложбен център. Стига да има на кого.

Междувременно през септември миналата година на заседание на Съвета на директорите с участието на Иван Соколов, Богомил Бонев и Зара Добрева, която е представител на държавата в панаира, Гергов направи нова гимнастика с имотите си. Въпреки, че Добрева се е обявила „против“, съветът на директорите решава да прехвърли на панаира два хотела и административна сграда, които са собственост на „Слънчев ден“. В замяна на това „Слънчев ден“ получава две знакови за Пловдив заведения, закупени от Гергов преди повече от 10 години – „Ритора“ и „Пълдин“, които са в Стария град.  „Международен панаир Пловдив“ се задължава да построи и крайморски фамилни къщи в курорта „Св. св. Константин и Елена“ с инвестиционна цел, както и да реконструира новопридобитите хотели в „Слънчев ден“. Тъй като замяната е неравностойна – двата хотела, административната сграда и парцелите за къщите са оценени на 15 256 800, а „Пълдин“ и „Ритора“ на 5 476 800 лева, то пловдивският панаир се задължава да изплати на „Слънчев ден“ разликата от 9 780 000 лв. За да може международното изложение да послещне тези нови финансови разходи, Съветът на директорите решава да бъде изтеглен кредит от УниКредит Булбанк в размер на 19 560 000 лв. На 30 септември 2014 г.  договорът за заем е сключен.

Съветът на директорите решава още хотел „Санкт Петербург“ да не бъде ипотекиран, тъй като той трябва да бъде апортиран в ново дружество, в което са съдружници панаирът и „Слънчев ден“АД.

Данните за „Слънчев ден“ в Търговския регистър също са оскъдни. И за това дружество, управлявано от синовете на Гергов и Ташона Иванова, липсват финансови отчети.

Дали държавата ще успее да продаде международния панаир е спорен въпрос. От една страна той е ипотекиран заради банковия кредит. От друга изложението е все по-непопулярно – броят на изложителите и на изложбите намалява от година на година. Последният Есенен технически панаир бе жалък в сравнение с годините, когато той бе държавен. От трета страна пък купувачът, ако е един, не би имал влияние върху управленческите решения.

Прочети още:  Опасният бизнесмен Георги Гергов Притежанията и загубите му: Панаир, телевизия, сайт, вестник – и в обратен ред

Leave a Comment