НОИ с единен телефонен номер за въпроси 0700 14 802

НОИВ Националния осигурителен институт (НОИ) вече работи единен телефонен номер 0700 14 802, чрез който гражданите ще могат да се консултират по множество въпроси. Разговорът ще се таксува като за един градски разговор за цялата страна. Обажданията от мобилни телефони ще са по тарифата на съответния мобилен оператор.

Телефонът може да се използва в рамките на работен ден от 8:30 ч до 17:30 ч. Гражданите могат да се информират за паричните обезщетения, пенсиите, административните услуги и сроковете за подаване на документи. По телефона клиентите могат да  получат сведения за прекратени осигурители без правоприемник с предадени разплащателни ведомости в НОИ. Могат и да се информират за прилагането на европейските регламенти и международните договори в областта на социалната сигурност. Хората, които се затрудняват в ползването на електронните услуги на института могат да получат подробни указания и да се информират за реда за получаване на Персонален идентификационен код (ПИК) и Идентификационен код на осигурител (ИКО) от НОИ.

От института обръщат внимание, че справки, за които се изисква предоставяне на лични данни, не се извършват по телефона.

Leave a Comment