Идея на МЗ: Вредните храни с 10% данък

шоколадПо идея на Министерството на здравеопазването може да се въведе допълнителен данък от 10% върху вредните храни. През месец май 2014 г. Световната здравна организация обяви, че нездравословните храни са по-вредни за здравето от тютюнопушенето. След като има акциз върху тютюневите изделия и алкохола, защо да няма нов данък върху опасните продукти, попита пред Нова тв зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. На въпроса кои храни са вредни, той даде примери: Ако 100 грама пилешка пържола се поръси с повече от един грам сол – тя е вредна. Ако в 100 грама шоколад има повече от 30 грама захар – и той е вреден. Храни с някои мазнини, напитки с някои съставки като таурин и с добавена захар също са опасни за здравето, изброи зам.-министърът.

Шарков посочи още, че 47% от децата се хранят нездравословно, а 12.7% от тях страдат от затлъстяване.

„Не съм икономист, но смятам, че трябва да има такъв данък”, каза пред Нова тв проф. д-р Донка Байкова, зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика.

„Покачването на данъците и специално въвеждане на акциз на храните, които са с риск за човешкото здраве, е добра идея, но в бизнеса буди съмнение, тъй като покачването на данъците води до покачване на сивия сектор”, каза от своя страна Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на глебопроизводителите и сладкарите. Тя даде пример с повишаването на акциза в тютюневия сектор и на алкохола, което не е довело до по-висока събираемост и не е ограничило сивия пазар на тези изделия.

Според нея има друга формула. „Нашето предложение е да се деференцира ДДС ставката на полезните храни”, заяви Кукушева и уточни, че така цената на полезните храни ще падне.

По думите на проф. Байкова начина да се намали консумацията на вредни храни е да се увеличат цените им.

Leave a Comment