За 100-те дни само новият земеделски кабинет може да си ръкопляска

Три огнища на конфликт тлеят и горят – при оранжеристите, животновъдите и горите mzx

Днес новият ръководен екип на земеделското министерство ще отчете първите 100 дни от управлението. Ако министър Танева търси аплодисменти, ще се разочарова. В земеделието, а и във всичко, доволството е вътрешна нагласа. Можеш да не получаваш и лев субсидия, и пак да си щастлив. И обратно – да се ядосваш, че милионите левчета са малко. Както навсякъде, така и в земеделието, няма угодия.

 

Има обаче една група производители, които със сигурност и с основание не одобряват стратегията на новия екип. И това са оранжерийните производители. Средствата, които те очакваха и които бяха защитили пред бранша на градинарите, изведнъж се стопиха с две трети. Главозамайващото орязване остана недобре мотивирано. Зам.-министър Васил Грудев обясни жестоката ампутация с писмо от Брюксел, но пък не го показа черно на бяло. И оранжеристите се запитаха дали наистина изглеждат толкова наивни? Оттук нататък министерството трябва сериозно да се потруди, за да спечели отново оранжерийните производители, разбира се, ако не реши да играе докрай ролята на мащеха в семейството.

Въпреки обещанието на проф. Моллов, че ваксината срещу Син език ще е налична към 1 март, животновъдите живеят в кошмара, че отново ще бъдат излъгани. Болестта взима най-много жертви не през първата, а на втората година и в момента дните са като една цъкаща бомба с таймер, който отброява времето до експлозията. Ако проф. Моллов е сбъркал дори с един ден, ако нещо в процедурите се оплете и завърже на възел, не е за вярване докъде могат да стигнат животновъдите. И дано не се наложи да сме публика в подобен бунт.

Горите са другото огнище, от което проф. Михаил Константинов направи факла, под която сбира отряд от опълченци. Министерството определено се шокира от общественото недоволство. А освен това се и възмути. В крайна сметка именно този екип взе най-сериозните мерки за опазване на горите от незаконна сеч, а вместо да го поздравят, той трябва да отбива удари.

Един от големите успехи на новото ръководство на МЗХ е, че не предприе традиционното разчистване на службите и дирекциите от професионалисти. Наистина се удържа и това си е заслуга.

 

Leave a Comment