Подправките от двора са по-ароматни

Растенията, които служат за подправки, стават по-дъхави, ако сами си ги отгледате. Хубавото е, че не са необходими огромни площи, разбира се, ако са нужни само за личната кухня. Част от тях със сигурност са основни култури за фермери, които са партньори на фирми, пакетиращи подправки.

Босилек

растение босилекБосилекът е едногодишно тревисто растение, достигащо до височина 60 см. Родината му са тропиците на Азия и Африка. Растението цъфти от юни до септември. Като билка и подправка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като те се берат по време на цъфтежа. За сушене стръковете се берат преди цъфтежа. Босилекът има антисептично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие, но приеман в големи дози е токсичен. В кулинарията дъхавото растение се използва в много ястия от италианската кухня – като подправка за риба и печени говежди/ птичи меса, а от него се приготвя прочутият италиански сос песто. Поръсен върху салата с домати и сирене, я превръща в удоволствие.

Босилекът обича слънчево място с богата на хумус и рохкава почва. Неговите семена имат нужда от светлина, за да покълнат, затова се покриват само с тънък слой пръст. При температура най-малко 12 градуса покълването трае 14-20 дни. Начало на отглеждането е в сандъчета. Семената се сеят от средата на април. Засажда се на открито от средата на май, след последните студове. По време отглеждането осигурете равномерна температура и влажност, без прекомерно поливане. Пикирайте по-гъсто израсналите растения.

Джоджен

джодженЛистата му се режат най-малко два пъти. Първият път е преди цъфтежа, когато растенията са още млади и стъблото им е достигнало височина 15-18 см. Вторият – през есента. След първото изрязване се подхранва с 8 г амониев нитрат на 1 кв. м. През есента се тори с разложен оборски тор.

Отглежда се като се засаждат части от коренищата му през 20 см. Това може да се направи както наесен, така и напролет. Тъй като е многогодишно растение, не бива да остава на едно и също място повече от 3 години.

Когато се избира място за засаждането, трябва да се търси по-влажен терен, в някой ъгъл на градината, който може да бъде и леко засенчен.

Чубрица

чубрица Чубрицата се развива успешно на всякакъв тип почва. Тя се отглежда най-често чрез разсад. При сеитба през месец април семената се засяват в открита леха. Тъй като те са дребни, почвата трябва да бъде много добре обработена, ситна и влажна. Засетите семена се покриват с 1-1.5 см ситно пресят угнил оборски тор, който леко се притъпква.

За да се отгледа чубрица,трябва да се произведе предварително разсад. Сее се през април на открита леха, с по 1-1,5г семена на 1 кв.м. Засетите семена се покриват с 0,5-1 см почва или ситно пресят разложен оборски тор. Притъпква се. До поникването се полива 3-4 пъти внимателно с лейка . Лехата може да се покрие с полиетиленово платно, за да не изсъхва.

Разсажда се през май до началото на юни, на разстояние 30 на 20-25см, на ниски лехи (фитарии), но може и на тирове (кавали),от двете им страни. Чубрицата ще се чувства добре дори ако е разсадена по вадите като уплътнителна култура в градината.

В началото на цъфтежа , когато са най-ароматни, растенията се изрязват с ножици до основата на стъблата. Прибират се сутрин, когато съдържанието на етерично масло е по-високо. Сушат се на сухо и сенчесто място.

Копър

копърКопърът се отглежда като пролетна и като есенна култура. Копърът за ранно (пролетно) производство се сее през март-април, а за късно (есенно) отглеждане – през август. Засява се разпръснато покрай тировете и вадите, но може и на фитарии. Нормата е по 80-100 г семена на 100 кв.м. При по-гъста сеитба се самозасенчва и дава нискокачествен добив. Семената се зариват на дълбочина 1,5-2см. Те поникват бавно, за 16-20 дни.

През тодзи период се полива, за да се поддържа влагата, която е необходима за поникването. Посевът се плеви, полива се при засушаване и може да се подхрани с 0,5-1кг амониева силитра на 100 кв.м. След около месец от поникването, когато растенията достигнат височина 10-15 см, се извършва първото прибиране. Растенията се отрязват по-високо, за да не се повреди сърцевинната им част (вегетационният връх) и се връзват на връзки . След това посевът се подхранва с 0,5 кг амониева селитра на 100 кв.м. Така се подготвя за второ рязане на листата.

За туршии и консерви копърът се прибира, когато цъфне масово или семената започнат да зреят. Това става около 2 месеца след поникването. Отрязват се целите растения, на 10-12 см над почвената повърхност и прибират на връзки. Продават се свежи или се сушат на сенчесто и проветриво място.

Риган

Риганът е многогодишнa билка, която е известна като балкански чай или овчарски босилек.риган

Достига височина от 20 до 40см. Има изключителни антисептични качества, описани от Хипократ.

Най-подходящия терен за отглеждане на риган е този, който има добро слънчево изложение. Съществуват два възможни начина за размножаване. Единият е като се разделят коренищата, а другият е чрез семена.

Най-подходящия сезон за сеитба на семената е пролетта. Тесе засяват на дълбочина между един и един и половина сантиметра, редовете са през  50 см.

След като започне поникването на посева трябва да се извърши прореждане, за да остане разстояние до 30 см между растенията. Когато искате да направите разсад, семената се засяват рано през пролетта в топъл парник като температурата задължително трябва да е не по-ниска от 20 градуса.

Най-подходящо време за беритба е, когато риганът започне да цъфти. Стръкове му се режат само когато е слънчево.

Leave a Comment