Ваксината срещу Син език – френска, доставчикът – тайна

1008 частни ветеринари ще поставят дозите, ваксинирането ще започне от Юг на Север

Пламен МолловВаксината срещу болестта Син език ще е произведена във Франция, а доставчикът ѝ ще бъде запазен в тайна. Това стана ясно на пресконференцията, която даде изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Пламен Моллов.

Новината бе оповестена след месеци на блокирани опити да се намери фирма-доставчик на ваксина срещу Син език, покосил през 2014 г. 37 хиляди животни у нас. „От вчера (17 февруари т.г. – б.р.) имаме сключен договор за доставка на моновалентна ваксина серотип 4“, заяви проф. Моллов, цитиран от „Сега“.Не е ясно дали и фирмата-доставчик също ще е френска. 

От БАБХ са избрали варианта пряко договаряне заради липсата на време за ваксинация на засегнатите животни. Предишната обществена поръчка бе прекратена с мотива, че нито една от двете останали фирми не може да достави ваксината до 10 март т.г.

Ваксината, етикетирана във Франция, ще бъде натоварена на 27 февруари т.г. и на 1 март ще е у нас. От 4 март по план ваксинацията ще започне от Южна България и ще продължи около 20 дни, описа графика проф. Моллов. Ще има отделни дози за овце и за говеда, всяка от които струва 1 евро, които ще се поставят еднократно от 1008-те частнопрактикуващи ветеринарни лекари. Цялата поръчка е за 4,625 млн.лв. – толкова, колкото отпусна наскоро МС. Половината от тази сума ще се плати от еврокомисията.

Фирмата достачик е избрана скоростно. Обществената поръчка е обявена от БАБХ на 16-ти февруари, същия ден е е одобрена от от Агенцията за обществени поръчки, а на следващия е избрана фирмата.

Директорът на БАБХ отказа да посочи името й с мотива, че ще я съобщи при стартиране на ваксинацията. „Работим под натиск, една фирма се опитва да ни рекетира, но това не може да ни попречи понякога да вземаме и непопулярни решения, за да защитим преди всичко държавния интерес“, защити се той.

Leave a Comment