Ако засадите роза, не забравяйте да я подхранвате

роза

Катерещите се рози изискват специална резитба

Засаждането на розите през пролетта в градината започва веднага щом времето позволява да се работи на открито. Април е подходящ месец за това. Засаждането през май не е желателно, поради затопляне и засушаване на времето, което прави условията за вкореняване неблагоприятни.  При засаждането на корените се изрязват летораслите с цел стимулиране на спящи пъпки.

Как се засажда

Тъй като розите са облагородени върху подложки, които са диви и жизнени растения, те са приспособими към най- различни типове почва. Така че, изберете мястото, където искате да цъфти, без много да му мислите.

Когато вече сте решили къде да засадите розата, първо трябва да опреснете корените ѝ, като ги скъсите до 18-20 см. Така ще стимулирате формирането на младите корени.

Изкопайте ямка дълбока около 30 см. Размесете изкопаната почва 1:1 с добре угнил оборски тор. Поставете розата в дупката, като не подгъвате самите корени и същевременно внимавате присадката да остане точно на нивото на терена. Насипаната край корените почва трябва добре да се утъпче. След засаждането полейте обилно с вода, дотогава докато спре да попива и се задържи отгоре. Това спомага за по-добро слягане на почвата около корените и следователно за успешно прихващане.

Подхранване

красива роза

Някои рози не могат да се опишат

Розите имат дълъг живот и могат да останат на едно място повече от 20 години. Развиват се успешно както в черноземни, така и в глинесто-песъчливи почви. Поради непрекъснатия си цъфтеж обаче те се нуждаят от много хранителни вещества, които са необходими за изграждането на цветовете. Ето защо обилното торене е най-важното условие за успешното им отглеждане. Ежегодно торене се прави наесен с оборски тор и суперфосфат. По време на вегетацията е най-удобно и ефикасно да се внасят комбинирани водоразтворими торове за подхранване през листата.

Резитба за формиране и буен цъфтеж

Резитбата е важен агротехнически елемент при отглеждане на розите. С нея се цели правилно оформяне на розовия храст и осигуряване на богат и непрекъснат цъфтеж.

На розите се прави основна пролетна резитба. При нея се премахват всички болни и повредени клонки. Същевременно се изрязват на 1-2 пъпки старите леторасти на храстовидните и бордюрните рози. Високостъблените катерещи се рози се изрязват в зависимост от това каква форма искате да придадете на храста. Когато разклоненията ще се поддържат на височина 2-3 метра и повече, тогава всички разклонения от основата се премахват, за да се образува мощно стъбло, което носи връхните разклонения. Връхните разклонения всяка пролет се съкращават на 2-3 пъпки . Ако имате сорт влачеща се роза, която се развива по ограда или по решетка, тогава броят на основните разклонения се определя в зависимост от площта, която ще покрива. Тогава на основните (отдолу) 2-3 летораста се опресняват страничните клонки .

Важно мероприятие от летните грижи за розите е почистването на прецъфтелите цветове. Съвременните градински рози цъфтят многократно от края на май до първите есенни студове. За да се съкрати времето между два цъфтежа и да се получат по-едри цветове е необходимо редовно да се почистват прецъфтелите, като се изрязват и част от клонките.

Leave a Comment