Семената от новия сорт домати „Розово сърце“ свършиха за дни

Стопани, успели за отгледат миналата година реколта от чудния домат, искат пак да сеят
"Розово сърце"

„Розово сърце“

Семената от новия български сорт домати „Розово сърце“, създаден от доц. д-р Даниела Ганева, свършиха за броени дни още през януари. Читатели на АгроПловдив, които безуспешно ги търсят из специализираните магазини, помолиха за по-подробна информация откъде могат да се сдобият с тях. По този повод потърсихме доц. Ганева, която работи в Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив.

„Може би е все още възможно да се закупят семена от „Розово сърце“ в магазините на „Флориан“, „Ивесто“ и „Сортови семена“, тъй като тези фирми се запасиха с по-големи количества“, предположи доц. Ганева.

Тя поясни, че количество посевен материал, което е на пазара от януари тази година, е твърде малко, тъй като новият сорт все още не е получил сертификат от Експертната комисия към Изпълнителната агенция по семеконтрол, апробация и семеизпитване (ИАСАС). „Можехме да разпространим от „Розово сърце“ малки количества семена с демонстрационна цел. Така че подготвихме за пазара едва 1.5 кг“, каза Даниела Ганева. Очаква се новият сорт да получи сертификат още този февруари или най-късно през март. Едва тогава ИЗК „Марица“ ще има право да развие по-сериозно семепроизводство и да подсигури пазара. 

Отзивите от новия сорт са много добри и който миналото лято е успял да засее от „Розово сърце“, тази година иска да повтори, увери се АгроПловдив.

Сортът е създаван в продължение на осем години от стари пловдивски сортове чрез подбор, разказа доц. Ганева. Той е директен. Може да се отглежда като средно ранно и късно производство на полето и в оранжерии. Някои плодове достигат 500 грама, но повечето са със средно тегло от 300-350 грама. Доматът е наистина вкусен и без целулоза. Средният добив от декар е 4.5 тона.

Авторката на сорта посочи, че фирмите, които произвеждат домати или семена, или търгуват със семена, биха могли да сключат договор с ИЗК, за да си гарантират количества от посевния материал за следващата година. Все още от института не са уточнили колко голям семепроизводствен участък с „Розово сърце“ ще заложат в полетата си.


 

Прочети още: Вкусен български домат с тегло до 500 грама създадоха в ИЗК „Марица“ Пловдив

2 Comments

  1. Много родовит сорт, вкусен, но малко скъп за българския джоб.

  2. РУМЕН МАРИНОВ каза:

    Бих желал да закупя семе от този сорт домати.
    Живея в гр. Видин.
    Поздрав Р.Маринов

Leave a Comment