Аграрният университет започва през март предварителни изпити за кандидат-студенти

Три възможности за класиране ще получат зрелостниците през март и юли

Аграрен университетАграрният университет (АУ) в Пловдив започва през март предварителните изпити за прием на нови студенти през учебната 2015/2016 г. Тазгодишната кандидатстудентска кампания ще даде три възможности за класиране на младите хора във ВУЗ-а: при участие в предварителни, в основни и в допълнителни изпити. Предварителните изпити ще са в края на март, а в основните и допълнителни изпити – през юли. Удобен шанс за прием в Аграрния университет дават и изнесените в други градове кандидат-студентски кампании. Там на място се организират и изпитите.

Изнесени изпити – 12-26 март

След по-малко от три седмици – на 12 март, ще е първият изнесен изпит, който ще се проведе в Попово. Изнесени тестове се организират още в Плевен и Кнежа (13 март), Генерал Тошево (19 март), Добрич (20 март) и в Сандански (26 март). Кандидат-студентите ще могат да подадат документи в деня на изпита. Предметите, по които ще проверят знанията си, са биология, география и български език (езикова култура) според избора на специалност.

Оценките от матура – равностойни

Изборът ще е из между 18 специалности в университета, за които през юли, когато е и основната кампания, ще може да се кандидатства с оценките по биология, математика, география или български език, получени при зрелостните изпити. Аграрният университет ги признава като равностойни на оценките от кандидатстудентските изпити.

Предварителни изпити – 28-29 март

Преди това обаче на 28 и 29 март ще има възможност за участие в предварителни изпити, които ще се проведат в сградата на университета в Пловдив. Записването за тях може да стане между 9 март и 27 март в АУ. В първия изпитен ден кандидатите ще държат тест по езикова култура, а във втория – по биология или география по избор.

Основни изпити

Основните изпити ще са в две сесии през юли. На първата, която ще е на 4 юли, бъдещите студенти ще тестват подготовката си по български език (езикова култура) или по география по избор. На втората на 5 юли – по биология или по чужд език.

Допълнителни

На 25 юли кандидат-студентите ще имат още един шанс за класиране като се явят на допълнителен изпит по същите предмети. Записването за участие в основните изпити ще е между 15 юни и 3 юли, а за допълнителните – от 20-и до 24-и юли.

Прочети още: 120 кандидат-студенти решават тестове по биология и чужд език в Аграрния университет

 

Leave a Comment