107 млн. лв. ще има за тютюнопроизводителите, 96% от тях ще получат повече

Цветан Димитров

Цветан Димитров

Недоволни са големите индустриални фирми в бранша, но министерството счита, че са по-важни по-малките

Между 105 и 107 млн. лв. ще бъдат раздадени на тютюнопроизводителите, 96% от тях ще получат по-високи ставки спрямо предишната година. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров по повод готвения в края на тази седмица национален протест на тютюнопроизводителите.

„Миналата седмица се състоя Консултативен съвет по тютюна, където беше разискван въпросът със ставките за прибиране на тютюна. Имаше изявления на част от тютюнопроизводителите, които заявиха, че тези ставки не са справедливи. Все пак трябва да се знае, че тази година работим в условията на намален бюджет. Въпреки това Министерството на земеделието и храните направи всичко възможно да запази общия размер на бюджета, който е бил и миналата година в рамките на около 105-107 млн. лева“, заяви заместник-министър Димитров, цитиран от агенция „Фокус“.

Цветан Димитров уточни, че малка част от едрите производителис индустриални тютюневи масиви ще бъдат ощетени и очевидно те провокират недоволството сред бранша. Директните плащания обаче се дават по европейски регламент“, поясни той и допълни, че според министерството са по-важни по-малките производители. Трябва именно техният доход да се подкрепи, „а не просто така да се раздават пари“, обясни Димитров.

„На Консултативния съвет от близо 30 души само двама или трима застанаха против схемата. Все още нищо не е решено, водим диалог, но мислим позицията ни в това отношение да е насочена така, че повече хора да получат по-високи доходи“, каза още зам.-министърът.

Leave a Comment