Струпясването е в готовност да заразява. Пръскайте ябълките при поява на зелен конус

На семинар в Аграрния университет Звездомир Желев ще даде ценни съвети за растителна защита на ябълкарите
Д-р Звездомир Желев

Д-р Звездомир Желев

На 27 февруари д-р Звездомир Желев ще представи пред производители на ябълки ценни наблюдения от растителната защита срещу струпясване, брашнеста мана и други болести по този вид, както и срещу ябълковия плодов червей (виж поканата най-отдолу). Преподавателят от Аграрния университет в Пловдив ще представи и ползите от модела  RimPro, който предизвестява риска от основни заболявания и ябълков плодов червей.

За това какви ще са акцентите на семинара и какво е важно да знаят тези, които няма да успеят да го посетят, АгроПловдив потърси лектора в аванс.


Прочети ощеАкадемичен урок: Как да предпазите ябълките от болести и вредители


Последните микроскопски наблюдения на плодни тела  в заразени от струпясване листа от миналата година показват напреднало развитие в Пловдив и други райони на Южна България. Прогнозираните климатични условия ще ускорят процесите и вероятността от зараза още при поява на зелен конус (първата чувствителна фаза при  ябълката) е много голяма.  Това, разбира се, в момента не е опасно, тъй като дърветата са в покой и нямат листна маса, поясни д-р Звездомир Желев. Производителите обаче трябва много внимателно да следят развитието на ябълките и когато пъпките влязат във фаза „зелен конус“ – да пръскат с контактни фунгициди.

Нека ябълкарите не бъркат „Зелен конус“ с „Миши уши“, защото това са различни фази. Зеленият конус е съвсем в началото, когато пъпката започва да се разпуква и се появи зелена тъкан, уточни преподавателят.

„Искам да обърна внимание, че потенциалният риск от заразяване през 2015 г. би следвало да е по-висок от други сезони, тъй като през 2014 г. имаше много силни инфекции до късно през есента  в много градини. Ако пролетта е топла и дъждовна, каквато е прогнозата на метеоролозите, болестта ще се разпространява залпово още от началото на вегетацията,“ предупреди фитопатологът.

Първите пръскания трябва да са стандартни, с меден препарат. Но с едно уточнение – ако е дъждовно и росно, а в добавка и хладно, продуктите на медна основа не бива да се прилагат, защото причиняват повреди по листата . Медта се пръска на сухи листа при поне 9-10 градуса температура на въздуха. „Според климатичните условия следва да се провеждат и останалите предцъфтежни пръскания. Количеството паднал валеж е също важно за отчитане на измиването на контактните продукти. Подробна информация за всичко това се получава от прогнозните модели, какъвто е използвания от нас RimPro“, добави д-р Желев.

Друга тема на семинара ще е използването на колоидна сяра срещу струпясването. Тя е разработка на Аграрния университет от  60-те години на миналия век. Колоидната сяра е на база сероваров разтвор плюс железен сулфат (Един литър сероваров разтвор плюс 50 грама железен сулфат в 100 литра вода.) „Колоиден разтвор по принцип означава разтвор с много малки частици. Тези малки частици на активното вещество, в случая сярата, допринасят за по-голяма активна повърхност на фунгицида. Тоест, колкото е по-малка частицата, с толкова по-голяма повърхност си взаимодейства с патогена и с растението. А това означава, че с по-малко количество фунгицид можеш да постигнеш същия или по-добър ефект“, обясни действието на продукта Звездомир Желев.

„Ефектът на колоидната сяра е много добър, когато се използва по правилния начин. Ние имаме стратегия, според която пръскаме при изстреляни спори на гъбата дори, когато листата са влажни или вали лек дъжд. Става въпрос за един много тесен прозорец от 8-9 часа, в който дори да сме пропуснали задължителното профилактично пръскане с контактен продукт постигаме много добри резултати. Това е висш пилотаж.  По принцип сярата има допълнителен ефект срещу акари, донякъде срещу брашнеста мана, а и като цена е достъпно средство“, посочи д-р Желев. Според него пръскането с колоидна сяра срещу спори по време на дъжд е от малкото варианти, който хората могат да ползват, когато вали 5-6 дни непрекъснато и листата са постоянно влажни. Измиването на серните продукти е по-силно в сравнение с някои други конвенционални търговски продукти, поради което те са за предпочитане при профилактични пръскания преди дъжд. При силни зарази, отчетени от прогнозния модел, пропуснати пръскания преди дъжд или срещу изстреляни спори, на помощ идват лекуващите системни фунгициди. При наличието на достатъчно информация решенията не се вземат „наизуст”, а според конкретната ситуация, свързана с налична техника, рискова фаза на културата, наличен бюджет и фунгициди.

Високо ниво на професионализъм е необходимо, за да може отглежданите по биологичен начин ябълки да бъдат опазени от болести и неприятели при ограничения набор от средства за растителна защита. „Има спасение“, оптимистично смята Звездомир Желев. Според него биологичното производство на този плод у нас ще расте не само заради  допълнителните субсидии, а защото то е ниша, която ябълкарите от Полша и други европейски държави още не са запълнили напълно. „Българските градини много често са изолирани, не са като в Италия, Германия, където в цели райони се отглеждат основно ябълки. Ако овощарите си решат проблема в тяхната градина, могат рязко да намалят нападението от болести и вредители в дългосрочен план“, сигурен е специалистът.

Поканата за семинара

Поканата за семинара

 

Leave a Comment