Стив Джобс: Какво ще направите, ако днес е последният ви ден?

Стив ДжобсДнес, 24 февруари 2015 г., Стив Джобс щеше да празнува 60-ия си рожден ден, стига да не беше починал на 5 октомври 2011 г.

Създателят на Apple, NeXT, Pixar и други компании и днес може да бъде чут в каналите за видеосподеляне с речта му пред студенти от университета Станфорд през 2005 г., в която той завещава историята си. Въпреки че за живота му могат да се напишат и са написани няколко книги, в тази реч той разказва за всичко, освен за края си.

 

В трите истории, които могат да се чуят отново и отново, Джобс говори за шансовете, които е получил от сполетелите го беди. И това е невероятно оптимистично. „Най-доброто решение в живота ми бе да напусна университета“, споделя той и успехите му нататък определено го доказват, напук на общоприетото правило, че дипломата е второто най-важно нещо след акта за раждане.

„Понякога животът те удря с тухла по главата, но не губете надежда“, казва още Джобс. Съветът е по повод публичното му изгонване от фирмата, която сам е създал в гаража на приемните си родители и е превърнал в мегакомпания в продължение на десет години. Какво се иска, за да успееш да се изправиш след такъв нокаутиращ удар? Нищо друго, освен едно: Да обичаш това, което правиш. Само то може да те накара да продължиш. И затова Джобс съветва студентите: Открийте какво обичате да правите и не се отказвайте от него.

По повод диагнозата си „рак на панкреаса“ мислителят говори за смъртта. За това, че ако сутрин си зададеш въпроса дали би правил днес това, което си решил, ако е последният ден в живота ти, и отговорът е „не“, трябва да промениш нещо. „Да запомниш, че ще умреш, е най-добрият начин да избегнеш капана на мисълта, че имаш нещо за губене. Вече си гол! Няма причина да не последваш сърцето си!“

„Останете бедни и безразсъдни!“, е последният му съвет.

Речта на Стив Джобс пред университета Станфорд – видео

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Едва ли друг освен Джобс би задал подобен въпрос. Може би само Хокинг би попитал нещо подобно: Какво ли бихте направили, ако знаехте, че утре идва края на света?

Leave a Comment