Р. Христов: Отворени сме за нови промени в закона за собствеността на земята

Мораториумът върху дървесината ще пришпори аграрното министерство да въведе допълнителни мерки

Румен ХристовРумен Христов, председател на парламентарната комисия по земеделие и храни пред АгроПловдив

Г-н Христов, съвсем наскоро бяха приети последните промени в закона за собствеността на земята. Представителите на едрия капитал преди седмица, и животновъдите тази седмица обаче заявиха, че част от тези промени не ги устройват. Може ли да се стигне до преразглеждане на направените промени?

Законът не е нещо застинало, в което не могат да се правят промени. Искаме да се запознаем с аргументите на хората, притежаващи български търговски дружества, листвани на борсата, както и с това кое е породило недоволството на някои животновъди. Ще изчакаме да видим аргументите им и ще направим нова среща в комисията. Истината е, че промените както в този закон, така и в закона за подпомагане на земеделските производители бяха приети в кратки срокове, от гледна точка на това, че кампанията започва на 1 март. Вероятно някои от приетите промени могат да бъдат допълнително разгледани и променени, стига аргументите на желаещите тази промяна да са подкрепени от комисията.

Считате ли че налагането на мораториум за износ на дървесина ще реши в някаква степен проблема с незаконната сеч? Оказа се, че не изнасяме чак толкова дървесина както за Гърция, така и за Турция.

Според личното ми мнение с непазарни механизми пазарна икономика не се изгражда лесно. Мисля  обаче, че въвеждането на подобна забрана ще пришпори аграрното министерство да въведе допълнителни мерки за ограничаване на незаконната сеч. Проблемът се свежда по-скоро до малоимотните и безимотните хора, които си набавят дървесина за отопление през зимата. Те са доста на брой. Ако пресметнем например 500 -600 000 души по 1 кубик прави към 600 000 кубика дърва. Действително има региони, където има по-големи злоупотреби, но те се хващат лесно. По-трудно се хваща незаконната сеч, която е около 1 кубик дърва. За решаването на проблема трябва да обединим усилията си като общество. Тук визирам освен парламентаристите, и различните министерства – на вътрешните работи, правосъдието и земеделието. Проблем има, и той трябва да намери решение. Не зная дали с мораториума ще се реши той, но това е една стъпка към неговото разрешаване.

Leave a Comment