Министрите няма да заседават, отиват в НС за 16-те млрд. дълг

Три протеста срещу заема – на „Атака“, Фейсбук-група и БСП

Bulgarian_ParliamentМинистрите няма да заседават днес, а на 27 февруари, съобщиха от правителствената пресслужба. Министерският съвет вкупом се изнася към парламента, където днес ще се разглежда договора с четири банки за емитиране на 8 млрд. евро (16 млрд. лв.) дълг до 2017 г.

Министрите ще участват днес в заседанието на Народното събрание, на което ще се разглежда ратификацията на Договора за дилърство между Република България в качеството на eмитент и Ситигруп Глобъл Маркетс Лимитид, Ейч Ес Би Си Банк Пи Ел Си, Сосиете Женерал и Уникредит Банк АГ в качеството на организатори и дилъри, относно Глобална средносрочна програма на Република България за издаване на облигации на стойност 8 000 000 000 евро, подписан на 6 февруари 2015 г.,

Гласуването на заема от 16 милиарда лева е под въпрос. От БСП, ДПС, „Атака“ и АБВ заявиха, че ще са против поемането на дълг. От АБВ съпротивата е срещу размера му.

Не е ясно как ще гласува Патриотичният фронт, макар че след срещата си с парламентарната група на формацията, финансовият министър Владислав Горанов изрази оптимизъм.

От Българския демократичен форум също идват противоречиви сигнали.

В същото време днес БСП, „Атака“ и група, формирана в социалната мрежа Фейсбук поотделно подготвят протести.  Те започват в 9 часа с привържениците на Сидеров. В 10 часа Фейсбук-гражданите ще изразят несъгласието си. В 11 ч се събират последователите на БСП.

Leave a Comment