Най-древното дърво на земята – Гинко Билоба, расте в епруветка в Пловдив

Гинко билоба в епруветка в ИО

Гинко билоба в епруветка в ИО

В Китай използват ядките, листата и дървесината му, отглеждат го в плантации

Няколко минидръвчета Гинко билоба растат в епруветки в ин-витро лабораторията на Института по овощарство (ИО) в Пловдив. Древният вид се отглежда тук по договор за партньорство с Китай. Научните работници от Изтока били убедени, че микроразмножаването на Гинко билоба е невъзможна цел, но ето че в института успели.


Прочети още: Дървета в епруветки в ин-витро лабораторията на Института по овощарство

Гинко билоба и уникалният му стопанин Васил Дъбов


 

Доц. Лиляна Начева от ИО разказва, че в Китай Гинко билоба е включен в списъка на застрашените видове. Там са обезпокоени, че се губи генетичното многообразие на вида, тъй като в парковете предпочитат да отглеждат мъжките растения. Причината е в това, че плодовете, които раждат женските, миришат остро и неприятно.

Китайците не само са преодолели „уханието“ на Гинко билоба, но отглеждат от дълбока древност и култивирано женските дървета точно заради плодовете им. Когато махнат миризливата външна обвивка, остава ядката, притежаваща ценни хранителни и здравословни качества. На Изток отглеждат Гинко билоба така, както ние отглеждаме ябълките например.

Повече информация за прастарото дърво и богатствата, които Изтокът е открил в него, ни предостави  Институтът по овощарство.

Гинко билоба (Ginkgo biloba L.) се превежда като“сребърна кайсия”, което на японски се Гинко Билобапроизнасяло като “ginkyo”. То е уникално дърво, което няма живи родственици.

Класифицирано е в свой обособен отдел Ginkgophyta, клас Ginkgoopsida, разред Ginkgoales,
семейство Ginkgoaceae, род Ginkgo. Единственият съществуващ и днес вид е Гинко билоба (Ginkgo biloba L.).

Гинко билоба е един от най-добре известните примери за „живо изкопаемо“.

Видът демонстрира изключителна устойчивост към неблагоприятни условия на средата като слаба осветеност, неплодородни почви. Ginkgo притежава висока степен на устойчивост към насекоми, към гъбни, вирусни и бактериални болести, както и към озон и замърсяване със серен диоксид, което го прави изключително подходящо за засаждане в градовете.

Съчетанието от устойчивост на болести, неподатлива на насекомите дървесина, и способността да образува въздушни корени и леторасти правят гинко много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години – има данни за 3000 годишно Ginkgo в Китай, провинция Shandong.

Показател за изключителната устойчивост на вида са дърветата, оцелели в близост до мястото на взрива на атомната бомба над Хирошима.

Традиционно се консумира като храна и лекарство в цяла Азия. Китайският поет от 11-ти век Онханг Хиу създава поема, в която пише: „ядките са като перли, поднесени на скъп гостенин”. Семената, опечени и с червено оцветена черупка, все още традиционно се поднасят и консумират като деликатес на сватби и други тържества, използуват се за подобряване на храносмилането и за намаляване на ефекта от консумацията на алкохол, както и за възстановяване от болести. Според някои автори те притежават и антибиотичен ефект срещу редица бактериални патогени.

Листата на Ginkgo се използуват в китайската и японската традиционна медицина за лечение на проблеми на дихателната система като астма, бронхити, загуба на слуха, кашлица, туберкулоза, лоша циркулация на кръвта, загуба на паметта, гонорея, болки в стомаха, кожни проблеми, ангина пекторис, дизентерия, високо кръвно налягане и тревожност. Листата намират приложение и като пластири за лечение на рани.

Западната медицина започва изследвания върху лечебните свойства на листата от Ginkgo през петдесетте години на миналия век. През 1974 г. във Франция за първи път е регистриран продукт от листен екстракт на Ginkgo под кодовото име “EGb 761”. Екстрактът е приготвен от изсушени листа на Ginkgo и има стандартизирано съдържание на 22–27% флавонол гликозиди и 5–7% терпенови трилактони. Освен това преработеният екстракт съдържа голям брой други химически съединения, гинколиди (A, B, C, J), билобалид, флавонол гликозиди, бифлавони и др.

Поленът на Ginkgo има висока хранителна стойност, познат е още като „микро хранителна банка“. Съдържа незаменими аминокиселини, минерални елементи и витамини, които могат да забавят стареенето на кожата, предпазват от тумори и сърдечносъдови заболявания. Също така съдържащите се в полена флавоноиди понижават холестерола и намират приложение при атеросклероза и против радиация. За тази цел най-често се култивират високопродуктивните клоновете “Songyou- 1”, “Nanlin Hua-1” и “Nanlin Hua-2”.

Дървесината на Ginkgo емного лека и мека, позната е още като „сребърно дърво“.
Има права текстура, хомогенна структура, не се деформира, не се пука и лесно се обработва.
Използва се за дърворезби, за музикални инструменти, мебели, декориране на интериори и др.

Leave a Comment