Два пловдивски колежа стават висши училища

КИАДва пловдивски колежа ще станат висши училища, в който студентите ще придобиват бакалавърска и магистърска степен на обучение. Решение за това прие правителството на днешното си заседание. То ще предложи на Народното събрание да преобразува общо четири колежа във висши училища по искане на академичните им ръководства и след одобрение на НАОА. Това са Колежът по телекомуникации и пощи в София, който ще стане Висше училище по телекомуникации и пощи, и частните висши училища Колеж по икономика и администрация – Пловдив, Европейският колеж по икономика и управление – Пловдив и Международният колеж в Албена.

Колежът по икономика и администрация (КИА) става специализирано Висше училище по сигурност и икономика. То ще подготвя студенти от професионалните направления „Администрация и управление”, „Икономика” и „Национална сигурност”. В структурата на преобразуваното частно висше училище ще бъдат включени три учебно-научни центъра – по национална сигурност, по икономика и управление и по чуждоезиково обучение, в които ще се подготвят студенти за придобиване на образователно-квалификационни степени „бакалавър“ и „магистър“.

Европейският колеж по икономика и управление се преобразува в специализирано частно Европейско висше училище по икономика и мениджмънт. Предвижда се в структурата му да бъдат включени три звена – Център по бизнес икономика, Център по иновативен мениджмънт и Колеж по икономика и управление. В първите две звена ще се извършва обучение за придобиване на висше образование в степените „бакалавър” и „магистър”, а в третото – „професионален бакалавър по…”.

Министерският съвет прие още постановление за преобразуване на Техническия колеж в структурата на Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, в Технически факултет на университета.

 

Leave a Comment