„Тракия икономическа зона“ със статут на Район за подкрепа от държавата

Кметове и работодателски организации от Пловдивска област гласуваха решението днес

Тракия икономическа зона“ (ТИЗ) стана първия в България Район за целенасочена подкрепа от държавата (РЦПД) след днешното решение на Областният съвет за развитие, свикан от областния управител на Пловдив Розалин Петков. Предложението на двете сдружения – „Клъстер проектиране и строителство” и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив” бе гласувано от 50 представители на 18 общини, общински съвети, Търговско-промишлената камара в Пловдив, работодателски организации, Стопанската асоциация и синдикати.

Тракия икономическа зона – Район

Така Тракия икономическа зона приема институционална форма, която се осъществява в рамките на Закона за регионалното развитие, обясни инж. Пламен Панчев, който е председателят на УС на „Клъстер проектиране и строителство”. Районът за целенасочена подкрепа от държавата ще позволи на местните общини заедно с частната инициатива да кандидатстват за финансиране от национални и европейски публични източници за развитието на инфраструктурата и на разработваните проекти.

Териториалният обхват на Района обхваща деветте общини, които подписаха миналата година Меморандума за развитие на ТИЗ – Пловдив, Асеновград, Калояново, Куклен, Марица, Първомай, Раковски, Родопи, Стамболийски.


 

Прочети още: Девет общини ще помагат за индустриализацията на „Тракия икономическа зона“


 

Кметовете на посочените населени места станаха членове на създадената постоянна секторна комисия на РЦПД „Тракия икономическа зона“, председателствана от Георги Пилев, заместник областен управител.

Според главния юрисконсулт на областната управа Ема Дочкова създаването на РЦПД ще наложи актуализирането и коригирането на общинските планове за развитие, както и областната стратегия.

Инж. Панчев посочи, че Законът за регионалното развитие дава възможност за съвестно финансиране от държавния бюджет и ЕС. „Ние и до момента получаваме голяма подкрепа от държавата, но институционализирането на проекта ТИЗ прави тази помощ прозрачна и регламентирана“.

Според д-р Ивайло Старибратов, който е и директор на Математическата гимназия в Пловдив, за първи път инициативата не е от държавата, а идва отдолу – от бизнеса и общините. „С осъществяваното на РЦПД ще можем да обърнем сериозно внимание и на квалификацията на работната ръка, така нужна на заводите около Пловдив“, подчерта председателят на УС на „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”.

Кметът на Пловдив Иван Тотев посочи, че решението за създаване на Района за целенасочена държавна подкрепа е в резултат на доброто развитие на региона. „Община Пловдив и 2-та клъстера подемаме инициатива за преминаване от държавата към общината на 4 професионални училища, които да имат учебни планове, съобразени с търсенето на кадри в ТИЗ“, обяви плановете кметът.

Тракия икономическа зона – Район

 

Leave a Comment