Честита бяла и червена Баба Марта!

мартенициДнес е 1 март, баба Марта – уникалният прастар и прабългарски празник на бялото и червеното, на очакването за пролет и на прощаването със зимата.

Според една разпространена приказка, старица козарка извела стадото си в планината през последните мартенски дни, мислейки че Баба Марта ще я дари с хубаво време, понеже и тя е стара като нея. Баба Марта се разсърдила – смята се, че тя не обича старите жени, поискала няколко дни назаем от брат си Април, и ги получила. Тези дни се наричат в народната традиция „заемни дни“, „заемници“, „броени дни“. Марта пуснала силни снегове и виелици, които замразили козарката и стадото ѝ в планината. Замразените се превърнали в купчина камъни, от които потекла лековита вода.

Мартениците според легендите са в бяло и червено, защото с червеното почитаме богинята на всичко, а с бялото – сина ѝ, слънцето. Ритуалното използване на червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли е засвидетелствано на Балканите, в Мала Азия, Египет и Близкия Изток от античността.

Според други български вярвания на този ден трябва да закачим на простора нещо в червено – престилка, покривка или друго, за да може дома да получи благословията на „бабата“ с непредвидим характер.

Днес си вързваме мартеници и си пожелаваме щастие и здраве. Амин!

 

Leave a Comment