БАТА АГРО срещу АГРА – войната на търговците започва

тракториАвтор: Надя Петрова

Два земеделски панаира се откриват на 4 март през 100 км разстояние – АГРА в Пловдив и БАТА АГРО на летището на Стара Загора. А това подсеща за онзи виц, в който жабата казала: „А аз какво да правя? Да се разчекна ли?“ Същото могат да възкликнат идната седмица и фермерите, но кой да ги чуе. А има и други неудобства.

Някои от фирмите изложители ще правят два щанда, за да могат да хванат посетителите и на двата панаира.

Фонд „Земеделие“ ще изпраща две групи експерти за участие в съпътстващите информационни семинари.

Министър Танева ще реже два пъти ленти през два-три часа.

Трафикът по магистрала „Тракия“ от 4 до 7 март ще се сгъсти и ускори, а това си крие рисковете. Двойно време ще загубят земеделците, а и как ще отмалеят само! Защото изложението на летището е един тесен и дълъг над километър бетонен път с натрошени камъни отстрани и с машини върху тях.

А изложението в Пловдив, макар и да не е линейно, също уморява с огромните си пространства.

Не е нормално панаирите да се преглъщат наведнъж. Най-малкото не е здравословно нито за сервитьора, нито за клиента. Затова и в Европа организаторите внимателно ги съобразяват да не се застъпват като време. Представяте ли си в Берлин да си кажат, че ще открият „Зелената седмица“ по същото време по което откриват и парижката SIA напук на Оланд, Льо Фол и на който се сетите. Аз не мога. Но виж, когато се разбра, че у нас на 4 март ще се режат две ленти, някак си прозвуча фолклорно правдоподобно.

Кой все пак ни сервира тази жива жаба в блюдото?

Разбира се, Бата Агро. Асоциацията, която проведе миналото лято петата си поред изложба, внезапно обяви, че догодина ще организира два панаира, като първият ще е на 4 март.

Защо така? Отговорите може да са няколко и свързани.

Първият е чисто прагматичен: В края на март т.г. ще бъде открита преждевременно инвестиционната мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони. Още през миналото лято се знаеше, че пролетта на 2015 г. тази толкова чакана мярка ще се отприщи. А тя дава възможност и за закупуване с 50% европейски средства на селскостопанска техника. Затова и организирането на изложба в началото на март изглежда точно навреме. Това е така, но веднага повдига втория въпрос: Защо изложителите да не покажат машините си в Пловдив вместо на летището? Тук отговорите може да са два.

Първият е, че по думите на търговците наемната цена в Международния панаир е прекалено висока и твърде европейска. Та, затова – да демонстрират на Пловдив, че винаги може да се намери алтернатива.

Вторият е по-стратегически. Бата Агро може да има амбиции постепенно да измести националния аграрен изложбен център от Пловдив в Стара Загора, колкото и невероятно да звучи. В полза на това предположение е информацията, че за предстоящия панаир организаторите ще осигурят 4 дка покрита площ. Не се знае дали „покриването“ няма да продължи да увеличава пространството. Освен това участниците в Старозагорския панаир със сигурност ще платят по-нисък наем.

Самият факт, че търговската асоциация не се е отместила и с ден от старта на Агра – Пловдив, звучи някак заплашително: все едно виждаме две армии, застанали една срещу друга.

Дразнещата кражба на датата 4 март вероятно е възприета точно като тръба за бой и от Международният пловдивски панаир. Още през миналата година мениджърският екип се мобилизира и реши да използва почти всичко в „оръжейната“ си. Затова за пръв път в историята си пловдивският панаир ще осигури като свита на Агра още няколко изложения (в това число и Винария), които в мирни години се провеждат в други дати.

И все пак в края на предстоящата седмица двата панаира няма да могат да се измерят кой е бил по-посещаван точно заради многото изложби в Пловдив, които размиват резултата. Изложителите обаче могат да се преброят. Оттук нататък от Бата Агро ще продължат да вдигат температурата на Пловдивския панаир, защото очевидно са агресивни. При това, макар че са млади в изложбената дейност, тази година ще направят още една крачка напред – през август или септември ще има втора агроизложба на летището край Стара Загора.

Между другото, дали фермерите си задават въпроса кой плаща тази огромна реклама с двата панаира на Бата Агро? Дали не са те самите?

 

 

 

Leave a Comment