В Ерланген се потапят в епохата на „Гордост и предразсъдъци“

Един необичаен бал с прически и костюми от Викторианската епоха, инспирирани от романите на британската писателка Джейн Остин, се провежда веднъж в годината в германския град Ерланген. За няколко часа повече от 100 гости в него се потапят в епохата, описана от „Гордост и предразсъдъци“. Самата писателка също е обичала танците.

Бал по Джейн Остин„Всяко момиче иска да изглежда като принцеса. Балът е повод и аз да се почувствам като такава”, споделя една от участничките за „Дойче Веле”. Друга е впечатлена от поведението на мъжете от онази епоха, готови винаги да отворят вратата на една дама. Един от кавалерите пък заявява, че танците, които позволяват смяна на партньора, дават възможност да се танцува с всички дами по време на бала.

Подготовката за него започва още по обед, като само изготвянето на традиционните фризури отнема четири часа. Всички влагат усилия, за да се доближат максимално до образите, описвани в романите на Остин. „Това е времето, когато прическите са наподобявали тези от античността, като се е залагало не на високите и налудничави прически, а по-скоро на малките и удобни такива”, казва фризьорката Ангелика Йобст.

Повечето участнички сами са приготвили костюмите си. Дългите рокли без корсети са били като своеобразно освобождение за дамите от модата на барока. В романите си Джейн Остин описва живота на жените, разкъсвани от обществените традиции и любовта. Традиционно искат да изглеждат и съвременните участници в бала.

Джейн Остин живее между 1757 и 1817 година в Южна Англия. Днес романите и са част от световната литературна съкровищница. Само романът „Гордост и предразсъдъци” е филмиран 14 пъти, като повечето му екранизации силно се различават от описаната в него действителност. Сцените с целувките от Холивудската продукция от 1940 година например са специално създадени. Минисериалът на BBC от 1995 година води до истински възторг по Джейн Остин в родината ѝ. Във филмите по нейни произведения участват звезди като Киара Найтли, а версията от 2005 година е своеобразна смесица от реалност и исторически филм.

Джейн Остин бе една от последните представителки на британската литература, описала света на аристокрацията. „Тя разказва за нещата така точно, както са били, и как са се чувствали хората в онази епоха. Това е било време между войни и това, което хората са искали, е да забравят войните, и просто да танцуват”, смята Дейвид Уилямс- музикален директор на оркестъра Pemberley Players.

Подготви: Мартин Иванов

Leave a Comment