Ваксинацията срещу Син език стартира на 9 март

Ако лекарството се произвежда у нас, може да е с 30% по-евтино

Пламен МолловПрофилактичната ваксинация на овцете срещу заболяването Син език ще стартира най-късно на 9 март, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по храните Пламен Моллов. От тази седмица вече се извършват тестово първите ваксинации, които ще обхванат близо 500 животни от южните части на страната, като трябва да се изчакат до 72 часа, за да се получат резултатите от пробната ваксинация.

„Готови сме да стартираме с масовата ваксинация веднага щом получим тези резултати”, заяви проф. Моллов.

На пресконференция беше представена ваксината срещу заболяването, производство на френска фирма, от която са договорени 2,4 млн. броя на цена от едно евро за доза. Във флакон се съдържат по 50 дози. Същата ваксина вече се използва в съседна Румъния. Очаква се на първия етап до края на март да бъдат ваксинирани около 1,5 млн. броя овце, а след това и около 600 000 броя говеда.

Фермерите, чиито животни не са регистрирани, трябва  да го сторят.

Страната ни все още чака официално одобрение от ЕС за използване на тази ваксина и за момента компетентните органи са издали само временно разрешително. От Брюксел са осигурили съфинансиране на процеса на ваксинация в размер на 1,6 млн. евро.

Ваксината е безплатна за животновъдите, те трябва само да се подпишат, за да удостоверят че животните, които притежават са преминали през процедурата. Тарифите за извършване на ваксинацията са 1 лев за овца и 2 лева за говедо, като в тези цени са включени всички възможни разходи.

От БАБХ заявиха, че на много места в страната вече има предварително сключени договори с частнопрактикуващите ветеринари за извършване на ваксинацията. В целия процeс се очаква да се включат 1008 лекари.

От компанията вносител заявиха, че имат планове в бъдеще част от ваксините за болести по животните да започнат да се произвеждат у нас. По техни сметки ако въпросната ваксина е била произведена в България, е щяла може би да излезе с 30% по-евтина.

Пламен Моллов още веднъж прiзова за създаване на специален гаранционен фонд, който да позволи адекватно да се реагира при наличие на подоbни епизодиични обстановки. Такъв фонд, който частично се субсидира от държавата и частично от фермерите, съществува в Германия.

Leave a Comment