Бойко Борисов: Който ме познава, знае, че съм неуправляем!

Премиерът предлага Румяна Бъчварова за вътрешен министър и иска оставките на главния секретар на МВР Лазаров и на шефа на ДАНС Писанчев

Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов предлага вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Заедно с това днес в парламента той поиска и оставките на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на председателя на ДАНС Владимир Писанчев.

Премиерът сам поиска да говори пред парламента. Той обясни, че номинира Бъчварова толкова бързо след оставката на Веселин Вучков, за да няма спекулации. „Като слушам какви имена се предлагат и какво се говори… надявам се с това да спрем манипулациите, на които услужливо много хора се поддават“, каза той.

„Ще предложа за министър човек, който поне ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР. Ще положа огромни усилия по никакъв начин милиционерски номера да минават повече“, заяви Борисов и помоли „колегите от БСП, ДПС и „Атака“ ме разберат правилно“. Ще положа огромни усилия виновните да бъдат разследвани, обеща той.

Надявам се и ГЕРБ, и Реформаторите да оценят жеста, че тя дава гражданското начало. Едва ли някой в опозицията би се съмнявал, че тя ще тръгне да прави операции и да ги тормози.

Борисов разказа и за срещата си от тази сутрин със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев, на която той е казал, че ще поиска оставките на Лазаров и Писанчев. „Ще искам оставките на Писанчев и Лазаров. Ще им благодаря за това, че три-четири месеца работеха лоялно и почтено, с добри оценки от чуждите партньори, за да няма никакво съмнение, шанс да се мисли по тази тема“, ангажира се пред депутатите премиерът.

Той критикува и коалиционните си партньори от Реформаторския блок и подкрепящите правителството партии, които не са гласували с ГЕРБ в ключови моменти, а са оставили впечатлението, че ДПС подкрепя ГЕРБ. „Те гласуваха, помогнаха ни и айде пак задкулисието се явило. Не беше ли същото и по другите гласувания, изключително важни. Абсолютно същото. Изведнъж се получава някаква нова маневра, че Борисов пази Писанчев и Лазаров не заради стабилност, а защото е зависим“, разгневи се Борисов.
По думите му говоренето за задкулисие и връзки с ДПС го изважда от равновесие. „Излиза, че опитвайки се да правя нещо за спокойствието ви, аз съм зависимият човек в държавата. Въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов – който ме познава, знае, че съм неуправляем“, каза още премиерът. „Една година не само бях разследван – от фаянса, от плочките ми вкъщи, дърветата ми броиха, улуците ми разглобиха дали са от месинг и бронз или са ламаринени. Ако имаше нещо, въобще нямаше да ми простят, повярвайте ми. Такива могъщи служби да седнат с мен на една маса, камо ли да дават изявления и да ме канят от Берлин до Белия дом“, каза Борисов.

Премиерът определи постъпката на Веселин Вучков като изключително некоректен акт към него и към правителството.

Leave a Comment