„Симид Агро“ се цели в 5 до 10% от пазара на хляб в Централна и Източна Европа

Компанията за хлебопроизводство ще стане най-голямата на Балканите след построяването на нов цех за замразен хляб и хлебни изделия в Пловдив

 

Румен Димитров

Румен Димитров разказа за инвестицията

Симид Агро„ЕООД започна нов инвестиционен проект за създаване на цех за производство на замразен хляб и хлебни изделия в Пловдив. След изпълнението му пловдивското дружество ще увеличи износа на продуктите си – като количество и като география. Целта е хлябът и хлебните изделия да навлязат в търговските мрежи на шест държави в Централна и Източна Европа и да заемат 5 до 10 процента от пазарните дялове в Румъния, Гърция, Хърватия, Чехия, Словакия и Полша. Това съобщи на пресконференция днес производственият директор Румен Димитров.

Стартът на строителството на новото предприятие, което се намира срещу

Мартин Заимов заяви, че проектът на "Симид Агро" е най-големият, финансиран от Регионалния фонд

Мартин Заимов заяви, че проектът на „Симид Агро“ е най-големият, финансиран от Регионалния фонд

административната сграда на „Симид Агро“ в Пловдив, е бил през ноември 2014 г. Първият етап ще приключи най-вероятно през август тази година. До края на 2015-а хлебопроизводителната компания ще инсталира оборудването. Очаква се новото производство да разкрие 220 работни места, посочи още Румен Димитров.

На първия етап ще бъдат инсталирани пет производствени линии за кайзер-земели, франзели и хляб, а на втория – още две. Забележителното в новата инвестиция е и поръчката, която „Симид Агро“ е направила към машиностроителите в Германия и Холандия, които трябва да създадат производствените линии. Поръчката е нестандартна и когато се изпълни пловдивската фирма ще оперира с най-високопроизводителното оборудване в света. Технологичната линия ще изпълнява 30 хиляди кайзер-земели за час – количество, непознато до момента в световното хлебопроизводство.

Според регионалния банков директор Тошо Стоянов, инвеститорът е изключително надежден

Според регионалния банков директор Тошо Стоянов, инвеститорът е изключително надежден

Изграждането и оборудването на новото предприятие ще струва 35 милиона лева. 80% от сумата се осигурява от Регионалния фонд за градско развитие (РФГР) чрез банката–съдружник в него Сосиете Женерал Експресбанк. При представянето на проекта днес присъстваха изпълнителният директор на Регионалния фонд Мартин Заимов и регионалният директор на банката в Пловдив Тошо Стоянов. 20 на сто от сумата са собствен финансов ресурс на „Симид Агро“. Срокът за погасяване на кредита е 7 години, а лихвата е изключително изгодна – под 3%, коментира Заимов. Той информира, че съществуването на фонда досега, проектът на пловдивската фирма е най-големият и представлява около една трета от портфейла на РФГР.

„Познавам хората, които стоят зад „Симид Агро“ и мога да кажа, че те са били винаги изключително коректни и успешни клиенти“, заяви Тошо Стоянов.

Новите продукти на хлебопроизводителя ще са съобразени с местните вкусове и изисквания на потребителите в шестте държави. „Симид Агро“ внася и в момента миксове в здравословна комбинация от солидни европейски производители. Износът ще се осъществява чрез европейските търговски вериги.

Новият цех на Симид Агро

Новият цех на Симид Агро

Leave a Comment