Депутати с инициатива: Лозарите законно да правят до 10 000 л домашно вино

Между 60 и 70 хиляди семейства, които произвеждат гроздовата напитка ще излязат на светло, според Методи Андреев

Днес в 10 часа в Асеновград започна събрание на лозарите от пловдивския регион в подкрепа на инициативата за промяна на Закона за виното и спиртните напитки. Методи Андреев (ГЕРБ) и други депутати вече са направили стъпки, като са внесли в Народното събрание предложението всеки малък лозар да получи законното право да произвежда годишно до 10 000 литра (100 хектолитра) домашно вино. АгроПловдив потърси Методи Андреев за допълнителна информация.

Методи Андреев на събор в родното си село Брестовица Снимка от архива на АгроПловдив

Методи Андреев на събор в родното си село Брестовица
Снимка от архива на АгроПловдив

Г-н Андреев, какво искате да се промени в Закона за виното и спиртните напитки?

Искаме да върнем изконното право на лозарите, дадено им от Господ, да произвеждат и продават виното, което правят от собственото си грозде. Знаете, че в момента те си играят на котка и мишка с властите, когато се опитват да пласират винената си продукция. По закон имат право на един тон домашно вино за година и то само за лична консумация. Смятаме, че това не е честно спрямо тях и ще предприемем стъпки да променим закона.

Какви ще са изискванията към малките винари, за да са легални?

Искаме лозарите законно да могат да произвеждат годишно до 10 000 литра вино, което също така законно да продават. Производството ще е в уведомителен режим. Малките лозари производители на вино ще влязат в специален регистър към митницата. Те ще са задължени преди да започнат продажби да анализират виното в лицензирана лаборатория, която да удостовери, че е безвредно. Лозарите – винопроизводители ще плащат към съответната община или в НАП патентна такса в рамките на разумното – да кажем 15 ст. за литър. Ще поставят етикет на произведените от тях напитки, на който ще има информация за региона, състава на гроздето, името на производителя. Няма да е задължително малките винопроизводители да са юридически лица. Те обаче ще издават приходо-разходен документ на клиентите си.

Къде ще продават виното?

Тъй като ще имат малък обем производство, виното им, разбира се, няма да се пласира в хипермаркети и въобще магазини. То ще е бутиково и ще може да се разлива в ресторанти, а също и от домовете на винарите.

Винзаводите няма ли да застанат срещу вашата инициатива?

Крайно време е този монопол да отпадне! Знаете, че държавата беше поела курс към монополизиране на производството на вино и бе поставила в ъгъла малките лозари. Сега ще поемем друг курс – към извеждането на домашното винопроизводство на светло. В Европа е така и дори големите винарски изби помагат на по-малките. Между другото именно домашните вина във Франция например са по-високо оценени от пазара. Най-добрите майстори могат да продадат бутилка вино дори за 100 евро, ако то има качества. Промишлените винопроизводители ще захранват търговската мрежа и ще изнасят продукцията си, така както и сега се прави. Законодателната промяна, която готвим, ще даде сила и на винения туризъм. През мандата на първото правителство на ГЕРБ успяхме да вкараме промени в Закона за туризъм. Представяте ли си, че в него липсваше понятието „винен туризъм“, както и „винарна“, в смисъл на домашна изба!

Какво ще произтече от днешното събрание?

Днес не само ще запознаем бранша с инициативата за законодателната промяна, но ще потърсим и неговата подкрепа. Ще гласуваме декларация за правото на лозарите да бъдат също и бутикови винари и ще пуснем подписка. До края на март се надяваме да съберем 2000 подписа, които ще бъдат внесени в Народното събрание.

На каква част от лозарите ще повлияят законовите промени?

По наши сметки на между 60 и 70 хиляди семейства ще подейства благотворно легализирането на домашното вино.

Leave a Comment