Пламен Орешарски пак избегна Кой, но е убеден че задкулисието днес е по-голямо

Част от протестиращите донасяха информация, изненадващо заяви бившият премиер

16928-Орешарски1_960_539Нямаше за какво да подслушваме протестиращите, една част от тях донасяха информация. Това обяви бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за БНТ по повод разработката „Червеи“, като не пожела да каже кои от протестиращите са му лични познати.

Орешарски отново не отговори на пословичния вече въпрос #Кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Каза само, че това е било решение на управляващите партии БСП и ДПС.

„Имах скептично отношение, но го приех като компромис“, бе лаконичен бившият стопанин на „Дондуков“ 1.

„Доста повече бяха ясни нещата тогава отколкото днес – когато виждаме, че партиите на единия ден правят една заявка, а на следващия гласуват по обратен начин. Задкулисие беше термин, ползван с политическа насоченост. Днес виждаме по-голямо задкулисие“, посочи Орешарски.

„По ирония на съдбата най-големите критици на тройната коалиция сега бяха принудени да направят четворна и то с министри от тройната коалиция“, продължи с оценките бившият премиер.

На въпрос защо сегашният премиер Бойко Борисов казва, че главният секретар на МВР Светлозар Лазаров и председателят на ДАНС Владимир Писанчев, които вече са в оставка, са изпълнявали заповедите на вътрешния министър и на него като премиер, Орешарски подчерта, че „вероятно това е начин на мислене в система, в която премиерът разпорежда всичко“. „Мисля, че в моя мандат се опитах да покажа едно нормално управление, при което има разделение на властите. По никакъв начин не съм упражнявал натиск върху шефа на ДАНС, а съм го оставил да прави каквото трябва“, добави той.

По повод оставката на шефа на МВР Вучков, Орешарски заяви: „Вътрешният министър (в оставка – Веселин Вучков) ми се струваше доста политически ентусиазиран, а политическият ентусиазъм не свършва добре. Той беше в основата на това да се говори за „Червеи“ като за подслушване на протестиращи“, заяви Орешарски.

„Не съм забелязал по-особено влияние на ДПС върху службите. Влияние имаше, разбира се, и на двете партии, които подкрепяха кабинета (БСП и Движението).“

Връщайки се назад по повод ДПС Орешарски, заяви, че е подал оставка в следствие на липсата на парламентарна подкрепа. Заявка, която даваше още докато беше на власт.

„Един премиер винаги е функция на парламентарната подкрепа. Още в мандата виждах нарастващо напрежение между БСП и ДПС. Така че се стигна до обективния извод. Питаха ме кога ще подам оставка, казах – когато липсва парламентартна подкрепа. След евроизборите имаше скърцане между партньорите“, посочи бившият премиер.

По отношение на кризата с КТБ, каза: „беше изненадващо“. По думите му банката се равивала добре поне наглед, но когато видял одита, станало ясно, че кредитният й портфейл е бил лош и е било въпрос на време на се срине. Според Орешарски обаче КТБ е можело да бъде спасена, но политическите сили се стягали за избори и умишлено я оставили да фалира. „Каквото лошо имаше да стане, стана“, отсече бившият министър-председател.

„Заемът от 16 млрд. лв. е много лош за всички нас. Тази заем е презастраховка, прекалено голям е. А когато човек внимателно разгледа цифрите, може да се убеди, че и сравнително по-малка цифра би свършила работа“, коментира още Орешарски.

„Аз никога не съм имал дългове. През целия си професионален път съм намалявал дълговете на държавата“, каза той по повод дълга от 1 млрд лв. при неговото управление. От края на миналия век до 2009 г. България е рекордьор в ЕС по бързо темпо на намаляване на дълга. Много се страхувам през следващите години да не станем обратен рекордьор – по увеличаване на дълга, каза още Орешарски.

Той изрази съжаление за заявката на Русия, че спира проекта „Южен поток“ за България. По отношение на договора с американската „Уестингхаус“, която иска да прави седмия реактор в АЕЦ „Козлодуй“, бившият премиер посочи, че кабинетът му е постъпил коректно като е оставил на следващото правителство да вземе окончателното решение.

 

 

Leave a Comment