Започва ваксинирането срещу Син език, частните ветеринари в шах

До края на март над 2 милиона животни трябва да си получат дозите

овцеДнес трябва да започне ваксинирането на животните срещу болестта Син език. От Агенцията по храните обявиха миналата седмица 9 март като начало на кампанията. Очаква се до края на март да бъдат ваксинирани около милион и половина овце, а след това и около 600 000 говеда.


Прочети ощеВаксинацията срещу Син език стартира на 9 март

Животновъдите не са сигурни във ваксината, искат финансови гаранции от държавата

Ваксината срещу Син език – френска, доставчикът – тайна


 

Частно практикуващите ветеринари обаче са притеснени от липсата на договор, който

д-р Вяра Гришина

Вяра Гришина

описва техните права и ангажименти, както и ангажиментите на държавата в лицето на Агенцията по храните. „След като Син език не е част от държавната профилактична програма, няма да се плаща от Фонд „Земеделие“, откъдето се плаща профилактичната програма, би следвало да имаме документ“, обясни пред БНР д-р Вяра Гришина, председател на Българския ветеринарен съюз в Пловдив. „В момента държавата се опитва да си изчисти ръцете с нас, като ни хвърлят на кучетата и след това всички негативи да бъдат приписани именно на тези 1000 човека, които като някакви абсолютни извънземни за 20 дни ще гарантират, че ще ваксинират 2 милиона и 700 хиляди животни по план плюс всички немаркирани животни, които никой не знае колко са“, заяви Гришина.

Тестовите изпитвания на френската ваксина, доставена от „Софарма“, започнаха миналата седмица от Южна България. Страната ни все още очаква официално одобрение от Европейския съюз за използване на тази ваксина и за момента имаме само устно съгласие за нея.

 

Leave a Comment