Горите ще влязат в ортофотокартите

45f4cb92a0c6aa1ac4bfba2eccc44d73При следващите облитания за актуализиране на ортофотокартата, която се използва за изчисляване на директните плащания, ще бъдат включени и заснети и горските територии. Мярката ще позволи да се поддържа актуална и точна информация за техните площи. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на вчерашното заседание.

Из стенографския запис при обсъждане на темата в правителството:

Бойко Борисов: Между другото, Костов, направете ми… не може да няма сателитни снимки на горите, трябва да има и трябва да ги има по години и по сателитните снимки ще хванем в кои години какво е сечено. Ето това ми го направи за другия Министерски съвет, да погледаме малко снимки, защото слушам упражнения, а вече малко реших упражненията по наш адрес да ги попрекъснем, защото мълчанието, толерантността, с която сме се заредили, в един момент започва да… използва се късата памет на хората за дадени подобни проблеми. Затова – сателитните снимки и там се вижда къде е била горичка, къде сега няма горичка. Кой месец, на коя дата – там пише всичко, и отгоре ще видим какво е положението.

Томислав Дончев: Господин премиер, ако ми позволите в допълнение на това, понеже въпросът вече е обсъден – когато се прави облитането за актуализирането на следващата карта, която се ползва за директни плащания (с колегите от Министерството на земеделието и храните вече сме го обсъдили), същото облитане ще се използва, за да имаме актуална информация за цялото състояние на горите. Най-актуалното – със същата точност, която се използва за директните плащания.

Бойко Борисов: Точно така и това е най-добрата… излизаме в медиите, показваме. Това трябва да се направи.

Leave a Comment