Кои са основните болести при ягодите и растителната защита срещу тях

При тази култура сезонът е кратък и много интензивен, една грешка може да е фатална
Д-р Звездомир Желев, преподавател във

Д-р Звездомир Желев

Д-р Звездомир Желев

факултет „Растителна защита“ при Аграрен университет Пловдив, пред АгроПловдив

Д-р Желев, миналата седмица проведохте работна среща с производители на ягоди в Кричим. Защо по това време на годината, какъв беше акцентът?
През последните години се опитвам да насоча усилията си към епидемиология, прогноза и интегриран контрол на болестите по растенията и в тази връзка следваме принципа, че пожар се гаси преди да се запали или поне докато е пламнала само една искра, а не след като „пламне цялата къща“. Миналата година условията и при тази култура бяха много благоприятни за поява и разпространение на редица болести – антракноза, сиво гниене, листни петна и др. През 2015 имаме силен заразен фон, климатичните условия, поне до момента, също предполагат сезон с повишен риск от заболявания. Фермерите трябва да предприемат навременни и адекватни мерки за противодействие, защото при ягодата сезонът е кратък и много интензивен, една грешка може да е фатална. Площите се увеличиха и щетите може да са значителни.
Кога ягодопроизводителите трябва да са особено внимателни и за какво да следят?
Ще започна с основните болести: 
Сиво гниене

Сиво гниене

Сиво гниене – цъфтеж (особено масов) и избистряне на плода.

Основни продукти са Кантус и Суич, известно действие сме наблюдавали на полето и при Флинт макс, Куадрис, Каптан. Метил топсин не прояви действие в лабораторни условия при нашите изолати от Пловдивския регион и не бе изпитван на полето. При тази болест продуктите са сравнително скъпи, но в критичните фази и то особено при дъждовно и хладно време е наложителна намеса. Една особеност – Кантус е много добър за сиво гниене, но не действа на антракноза. По-добре е цъфтежното пръскане да се извърши с този продукт. А Суич да се използва малко по-късно, тъй като е комбиниран и срещу антракноза. При сгъстени пръскания за сиво гниене да се редуват двата основни продукта, при по-малък риск и останалите които споменах.
Антракноза

Антракноза

– Антракноза – малко преди или по време на цъфтеж са необходими санитарни пръскания за намаляване инфекциозния фон с контактни продукти на база хлороталонил (Банко), Саптан или Делан. Делан не е тестван от нас срещу антракноза, но колеги от Западна Европа са го изпитали успешно срещу същия вид антракноза (C. acutatum) при ябълка, черешa, орех.

С появата на плодове рискът се увеличава и би следвало да се използват и системни продукти с по-силно действие. Отлични лабораторни и полски резултати имаме от  полски опити с Кабрио топ, Суич и Сигнум (нов продукт). Известно действие бе отчетено и при Флинт макс.
Най-добрите продукти трябва да се прилагат при избистряне на плода, защото след този момент зараза се осъществява много по-лесно. По-високите темпераури (>20С) и продължителна влага на листата увеличават риска. При избистряне на плода се засилва отново риска за сиво гниене и Суич има много добро комбинирано действие.
След беритба и косене на ягодите, ако има валежи е добре да се прилагат периодично (преди дъжд) контактни продукти. Цената им е по-приемлива за тази фаза. Няма риск от резистентност при тях.
– Бели листни петна – с появата на листата.

Бели листни петна

Бели листни петна

Болестта е по-малко опасна от гледнаточка на това, че са необходими много повече часове листна влага за силна зараза и много продукти на пазара имат действие срещъ тази болест напр. медни, дитиокарбаматни (Делан, Манкозеб и др.), триазоли (Фоликур, Ориус, Скор, Систан, Топаз и др.), стробилурини (Кабрио топ, Куадрис, Флинт макс).

– Брашнеста мана – появи се при някои сортове дори на открито и се налага борба срещу нея. Тук е особено важно борбата да започне рано от начално развитие на пъпките до беритба в зависимост карантинни срокове на продуктите. Най-критични за отделния лист фази са тези от развитие на пъпката до пеперудка, след което постепенно намалява опасността. Началото на химичната борба може да е с по-достъпни в ценово отношение продукти като сяра, колоидна сяра, някои триазоли като постепенно в най-важните за защита на плодовете фази (цъфтеж и поява на плод с размер колкото нокът) да се включат най-нови и с различен механизъм на действие продукти – Луна експириънс, Талендо, Цидели Топ, Динали и др., като винаги се добавя 200 г/дка серен продукт за избягване развитието на устойчивост, постигане на по-широк механизъм на фунгицидно действие и подтискане на вредните акари.
Какви грешки допускат фермерите, когато прилагат растителна защита?
Пропускат важните моменти за борба и третират късно без резултат, застрашавайки здравето на потребителите с остатъчни количества пестициди. Понякога болестите не се проявяват в кратки срокове, но вече са заразили.
Пропускат се важни агротехнически, санитарни мерки, например засаждане на здрав посадъчен материал (антракноза, вертицилийно увяхване, брашнеста мана и др.), отстраняване от полето на заразени растения и най-вече плодове (антракноза, сиво гниене), избягване на преполиване и силно азотно торене (брашнеста мана, вертицилийно увяхване, сиво гниене).
Изключително важно – забравят, че системните продукти трябва да се ползват до 2, максимум 3 пъти (не го препоръчваме) за един сезон. Освен това да се редуват продукти от различни групи, а не само активни вещества и още по-малко търговски имена, които може да са в действителност еднакви или близки по своето действие. Например редувайте Суич с Кантус за сиво гниене или Кабрио топ със Суич, Банко, Каптан, Делан за антракноза. Контактните продукти обикновено имат малко по-слабо действие, но са буфер спрямо устойчивостта.
По-ефикасно е профилактичното пръскане от лекуващото, но е добре да се прилага малко преди критичен за зараза период (валеж с подходяща температура). 
 
Вие какво препоръчвате срещу болестите съобразно наблюденията, които имате?
 
Вече споменах някои мерки и продукти. Принципът е да съставим схема за контрол на основните болести – сиво гниене и ако има в полето антракноза. Да се провери дали избраните продукти имат комбинирано действие срещу останалите болести и ако се налага да се допълни схемата с други фунгициди в съответните важни за тях моменти.
Понякога изнасяне от полето на заразените плодове е по-ефикасно (и единствено позволено) за контрол на болестите и от най-добрите фунгициди.
Прочети още: Струпясването е в готовност да заразява. Пръскайте ябълките при поява на зелен конус
Д-р Желев: Към всички препарати за борба срещу мана по лозата добавяйте сяра!
Лозите и ябълките боледуваха, защото фермерите са лишени от информация

1 Comment

  1. asia каза:

    а че със всичките тея препарати изморихте пчелите това ви не интересува.така изглежда използвайки съвета ви със химия.
    иначе …аман от учени в бг.

Leave a Comment