Цените на храните шокиращо различни в градовете

До 90% е разликата при боба, 85 – при ориза, 44 – при пилетата, изброи шефът на Пловдивската борса Красимир Давчев
Красимир Давчев

Ако имаше фиксирана търговска надценка, цените нямаше да са в шпагат, смята Красимир Давчев

Паразитни търговски надценки правят пазара в малка България изключително шарен като цени. Разликата в цените на един и същ продукт стига до 90 процента. Това установи Красимир Давчев, изпълнителен директор на Пловдивска стокова борса (ПСБ). Той подкрепи думите си с факти.

По данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища бобът в Смолян струва на едро 3.50 лев/кг, а в Благоевград е 1.84 лв.. Разликата е 90 %.

Оризът в Хасково е 1.30 лв./кг, а във Варна – 2.40 лв. – 85%

Брашното във Враца е 0.73 лв./кг, в Благоевград – 1.10 лв. – 51%.

Пилетата в Стара Загора са 3.50 лв./кг, в Разград – 5.05 лв. – 44%.

Олиото в Пловдив е 2.35 лв./л, във Варна – 2.90 лв. – 23%. И т.н..

Шефът на ПСБ изрично поясни, че посочените цени са с включена едрова търговска надценка.

Според него причината за широкия шпагат между цените на едни и също стоки се дължи на структурата на националната икономика. Индустриалният сектор заема в нея 32%, селското стопанство е 4%, а останалото е търговия и услуги. „Прекалено много са фирмите, които се занимават с търговия“, смята Красимир Давчев. Всички съществуват благодарение на търговската надценка, но потребителят плаща крайната сметка.

„САЩ са решили този проблем много просто, продължи Давчев. Там е постановено търговците на едро и на дребно да си поделят максимум 30 процента надценка. Тоест, цената от производител до краен  клиент да не може да се натовари повече от посочения процент. У нас само с една наредба подобни правила могат да бъдат наложени и за приемането ѝ не е необходим Парламент. Дори и служебното правителство може да се заеме с този сериозен проблем, който аз наричам проблемът на паразитните надценки“, каза директорът на ПСБ.

 

 

Leave a Comment