Целите на академията – нови сортовете и нови храни за животните

Учените ще помогнат на фермерите за прилагане на биоземеделие
ССА

Академията подреди задачите си до 2020 г.

„Хоризонт 2020“ се нарича стратегията на Селскостопанската академия (ССА), която бе подготвяна от 6 месеца. В подготовката на визията за развитие на аграрните науки до 2020 г. участваха експерти от всички звена към Академията, съобщи главният секретар на ССА проф. Валентин Бъчваров.

Основен приоритет в разработката е създаването на подобрени сортове, които да са адаптирани към глобалните климатични условия. Това означава да са по-сухоустойчиви и по-студоустойчиви, да проявяват резистентност към болести и неприятели. Плюс всичко дотук, усъвършенстваните сортове трябва да са с по-високи качествата и количествата на продукцията, поясни проф. Бъчваров.

Вторият приоритет е създаването на иновационни технологии и решения, които да отговарят на европейските изисквания за биологично производство. Така науката ще съдейства на фермерите да развиват устойчиво земеделие, а страната ни ще покрие приоритетите на новата Обща селскостопанска политика.

В животновъдния сектор акцентът е върху усъвършенстването на породите. Специално внимание се обръща на храненето им, което трябва да повиши продуктивността на животните за добиване на качествена продукция, отговаряща на стандартите на ЕС.

Запазването на съществуващия генофонд също е приоритет в разработката на учените. Това означава и правилно управление на националния растително и животинско богатство, както и генетичното разнообразие.

Визията фокусира и развитието на конкурентоспособността в земеделието, хранителната индустрия и биоикономиката, които следва да гарантират качество и безопасност на храните за осигуряване на здравословен живот на хората.

Учените са наясно, че за да постигнат заложените цели, цялата им дейност трябва да е подчинена на интегрираната политика за развитие на селските райони. Те считат, че за целта следва да се анализират икономическите и социални ефекти от прилагането на различни сценарии за подкрепа на земеделските доходи за следващия програмен период. Това включва както повишаване на трудовата заетост, така и комасация на земята. Задължителното условие за изпълнение на приоритетите, заложени във „Визия 2020”, е развитието и усъвършенстването на научния потенциал и капацитет на селскостопанската наука, подчерта проф. Бъчваров.

Leave a Comment