Проекти за инвестиции в поливни системи няма да се финансират по мярка 4.1

Всички производители на плодове и зеленчуци, които кандидатстват по 4.1 със сигурност ще бъдат одобрени, заяви министър Десислава Танева

Десислава Танева В инвестиционната подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони няма да има подкрепа за напоителни съоръжение, съобщи в Пловдив министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Причината е в това, че едва в края на юни се очаква да е готов анализът на Световната банка, който институцията започна да изготвя през миналата година. Едва след получаването на доклада ще се набележат необходимите реформи в сектора. Министър Танева обясни, че през септември т.г. МЗХ ще е готово с критериите си за подкрепа на поливните системи. Министър Танева не уточни как през тази година земеделските стопани ще могат да кандидатстват за финансова помощ при инвестиции в хидромелиоративни системи при положение, че подмярка 4.1 ще се отвори след броени дни и още през лятото срокът за прием на проекти ще приключи.

Земеделският министър посочи, че чрез мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ ще могат да се подкрепят около 4000 кандидата. “ Обявили сме сектор „Плодове и зеленчуци“ за приоритетен. Всички, които ще кандидатстват от този сектор, със сигурност ще бъдат одобрени“, посочи Танева.

Десислава Танева съобщи още, че в първите дни на април от фонд „Земеделие“ ще извършат преразпределителните плащания, които не успяха да се направят в края на януари.

Прочети още: Реплика на фермера Красимир Кумчев за липсата на финансиране за поливни системи

Leave a Comment