Реплика на фермера: Как се правят овощни и зеленчукови градини без напояване?

Красимир Кумчев вече не вярва, че плодовете и зеленчуците са приоритет за МЗХ

Красимир Кумчев вече не вярва, че плодовете и зеленчуците са приоритет за МЗХ

„След като по инвестиционната мярка 4.1 на ПРСР няма да се допускат проекти за напоителни съоръжения, декларациите на земеделското министерство, че сектор Плодове и зеленчуци е приоритетен, стават безпредметни.“ Така фермерът от Пловдив Красимир Кумчев коментира новината, съобщена от министър Танева днес в Пловдив за недопускане на проекти за създаване на поливни системи по подмярката „Инвестиции в земеделски стопанства“, която ще се отвори след броени дни.

Кумчев посочи, че всеки, който разбира дори и малко от земеделие, знае, че не може да създаде овощна или зеленчукова градина без да подсигури поливането на растенията. За начина на поливане инвеститорът започва да мисли най-напред. Фермерът уточни, че ако за създаването на един декар с трайни насаждения се харчат средно около 2000 лева, 15% от разходите са за напоителното съоръжение.

Фермерът, който бе пристигнал в Аграрния университет, за да присъства на презентацията на израелска фирма производител на поливни системи, призна пред медиите, че вече няма интерес към темата. И си тръгна.

Малко преди това той разказа, че, за да не отчете поредна нулева година, е засадил заедно със съдружник 200 дка със сливи през февруари. За да не изпусне оптималния срок за създаване на градината е изпуснал подпомагането по мярка 4.1, като се е надявал, че ще може с европейски средства да обезпечи поливането в новото насаждение. Днес обаче се увери, че министерството отново е объркало плановете му.

Leave a Comment