Светлана Боянова: Интересът към соята ще се съживи

Светлана Боянова

Светлана Боянова

„До преди няколко години соята беше в списъка на маслодайните култури. Сега вече, поради новата протеинова стратегия на Европейския съюз, тя се счита за протеинова култура. Именно заради това тя е включена в тези отделни плащания. Тя е в списъка и ние така сме я нотифицирали към Брюксел, който ни е одобрил”, съобщи пред „Фокус“ председателят на Института по агростратегии и иновации (ИАИ) Светлана Боянова. 

Преди години страната ни е разполагала с над 1 милион декара от тази култура, като след нововъведенията по европейските програми се очаква повишен интерес за производството ѝ.

Боянова уточни, че проблем при отглеждането на соята е рискът от абортиране на цвета, поради прекомерна горещина. „Въпреки това има вече достатъчно разработени сортове, които биха могли да преодолеят този проблем. Въпросът е дали можем да конкурираме царевицата и струва ли си да я гледаме. Смятам, че пазар за соя има, особено за такава, която е сертифицирана като Дунавска соя и която е свободна от ГМО. С подкрепата на директните плащания тази култура би могла да бъде съживена отново в страната ни”, добави  председателят на ИАИ.

1 Comment

  1. Вълчинков казва:

    Боянова е открила топлата вода.

Leave a Comment