Спекулации за засушаване в САЩ качиха цените на пшеницата

пшеница, пазар

Автор: Мартин Иванов

През изтеклата седмица се стигна до ново силно повишение в цената на пшеницата на международните пазари в резултат на спекулативни информации за засушаване в някои от най-големите производствени региони на САЩ. Това пише в анализ специализираният портал agrarheute.com.

В понеделник контрактите  на пшеницата със срок на доставка през май в Париж достигнаха цена от 198,75 евро за тон, като анализаторите очакват тя да премине границата от 200 евро за тон.

Фючърсите от новата реколта със срок на доставка през септември пък се повишиха с евро и 75 цента за ден, достигайки до 193,25 евро за тон. Подобна цена е с четири евро и половина по-висока в сравнение с тази от предишната седмица.

Рапицата също отбеляза повишение, макар и минимално, и премина границата от 371 евро за тон. Контрактите от новата реколта при този сегмент се понижиха с едно евро до 357,75 евро за тон.

Цената на царевицата също се повиши с малко и тя продължава да се продава над границата от 160 евро за тон, като контрактите от новата реколта със срок на доставка през ноември са значително по-скъпи – 173,25 евро, което е с 9,50  евро повече в сравнение със стойността им от предишната седмица по същото време.

1 Comment

    Leave a Comment