Горко ти земльо, когато царят ти е дете и князете ти ядат рано

Духовна катастрофа и бавно развиващо се общество – това е България, видяха в „Референдум“
картина

„Референдум“ завърши с библейски цитат, за който не остана време да бъде разяснен

Сатанизирането на богатите и хората на висок пост – за това стана дума в „Референдум“ по БНТ тази вечер. Евгени Иванов, директор на работодателската организация КРИБ опита да мотивира нежеланието на бизнеса да обявява доходите и разходите си, както и имотите, които притежава, с омразата на хората.  Д-р Константин Тренчев („Подкрепа“) се съгласи, че поправките в закона са безумни по отношение на технологията на прилагането им. Той обясни, че 9 човека от Изпълнителния съвет на синдиката попадат в законовите изисквания. „Аз така или иначе бях решил да обявя имотите и доходите си“, увери Тренчев. „Да се надяваме, че Яне Янев ще млъкне най-накрая“, оптимистично предположи той.

„Когато народът настоява за доза справедливост, не мисля, че бизнесът трябва да каже „не ми гледайте в копанката“. Така бизнесът сам се прострелва в крака“, сравни журналистът Иво Христов. Той даде пример с богата Швейцария, където само преди 3 седмици с референдум са били отнети „златните парашути“ на мениджмента, когато напуска дадена позиция.

Евгени Иванов реагира, че в момента бизнесмените в страната нямат никакви привилегии и са натикани в ъгъла. „Никой не ни попита за поправките в закона (Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор). Нямаше дискусия“, поясни Иванов.

Представителят на бизнеса обаче срещна меко казаните, но убийствено остри думи на психолога д-р Пламен Димитров. Той каза, че за работодателите хората са просто ресурс и че богатите са се дехуманизирали. „Икономиката е призвана да служи за постигане на човешко благосъстояние, а не за създаване на свръхпечалби“. Бизнесът не познава думата емпатия, не се интересува от масовата емиграция и мизерия, а единствено от собственото си благополучие.

„В такава морална и духовна катастрофа нашата нация не е била никога в писаната си история“, продължи темата Тренчев. Кой да създаде ценностната система? Църквата ли? Училището ли? Безкрайно изнервеното семейство ли? Или улицата, където темите са Баварец или БМВ, Черната или Русата Златка?“

Трайната заетост на населението би се постигнала с инвестиции, но такива няма. Парите, които идват у нас са от две посоки – от българските емигранти в чужбина и от европейските еврофондове. Около тази песимистична картина се обединиха участниците и отсъдиха, че на чуждия капитал изглежда не му са достатъчни ниските данъци. „Това, което го гони е кризата в правосъдието и оттам – липсата на гаранции, че парите му ще бъдат защитени“, смята Иво Христов.

Според Румен Леонидов кризата сега тепърва настъпва у нас и то „яката“. Защото у нас, като при бавно развиващо се общество, световните процеси се случват по-бавно. „Ние сега си плащаме за този мирен преход, който другите държави отдавна изживяха, поясни публицистът.

В края на предаването д-р Тренчев цитира Еклесиаста от Библията: „Горко ти земльо, когато царят ти е дете и князете ти ядат рано“. Всичко е казано още преди 3000 години, всичко е ясно, възкликна той и поглади брадата си.

Leave a Comment