Москва заподозря Сърбия в реекспорт на плодове и зеленчуци

Автор: Мартин Иванов

Руските фитосанитарни служби могат да Москваналожат забрана за внос на сръбски плодове и зеленчуци заради подозрения, че Белград реекспортира продукция от страните, попадащи под ембарго. Това информира ИТАР-ТАСС.

Подобна мярка може да бъде наложена, ако сръбската страна не успее да обясни на какво се дължи резкия скок в износа на ябълки за руския пазар, регистриран от началото на тази година.

„Ще отправим запитване към колегите ни и ако се окаже, че те нямат обеми на производство, които да потвърждават подобен размер на експорта, ще прибегнем до налагане на забрана за внос на сръбски плодове и зеленчуци”, заяви за агенцията Юлия Трофимова  от пресслужбата на „Росселхознадзор”.

От „Росселхознадзор” още през януари заподозряха Сърбия за контрабанден внос на плодове и зеленчуци в страната. Тогава Москва и Белград подписаха споразумение, според което сръбската страна трябва да регламентира безопасността на доставките на растителна продукция на руския пазар. Според Трофимова  обаче към момента подобни гаранции били само на хартия и руските контролни органи с основание подозират сръбската страна, че извършва реекспорт.

Сърбия не влиза сред страните, чиито внос попада под наложеното от Москва ембарго. За времето от август 2014 до февруари 2015 вносът на сръбски ябълки на руския пазар се е увеличил с 48% до 118 хил. тона. В парично отношение той е нараснал с 82% до 98 млн. долара отбелязва ИТАР-ТАСС.

Leave a Comment