Мярката за младите фермери – изисквания, приоритети, плащане

млад фермерКоординаторът на Териториалния областен отдел – Пловдив към Националната служба за съвети в земеделието Ангел Търпов предостави на АгроПловдив резюме с най-важното, което трябва да се знае за подмярката 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“ от Програмата за развитие на селските райони – изисквания, приоритети, плащане.

Мярката за младите фермери ще бъде отворена през месец май или юни 2015 г., а бюджетът по нея ще е с 65% по-висок спрямо обявения по-рано през годината. В първоначалния вариант на програмата, изпратен на Европейската комисия през юли 2014 г., предвидените средства бяха 46 млн. лева. През февруари обаче бе съобщено, че средствата са завишени на 76 млн. лв.


Прочети още: Мярката „Млад фермер“ ще е само за реални земеделци – 3000 на брой


 

 

Подмярка 6.1  Стартова помощ за млади земеделски производители

Кандидатите – физически лица, еднолични търговци и ЕООД, които отговарят на следните

критерии за допустимост:

Да са регистрирани като земеделски стопани по Закона за подпомагане на земеделските производители

Икономически размер на стопанството измерен в стандартен производствен обем (СПО) да е от 8 000 до 16 000  евро (изчислете своя СПО ТУК)

Всяка земя, която се взима предвид при определяне на първоначалните минимални СПО да е с представен документ за собственост и/или договор за аренда/наем с минимален срок от 5 години.

Да са на възраст от 18 до 40 години към датата на подаване на молбата за подпомагане

Да имат съответните професионални умения и познания, които да бъдат доказани чрез:

завършено средно образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или средно икономическо образование със земеделска насоченост; и/или завършено висше образование в областта на селското стопанство или ветеринарната медицина, или висше икономическо образование със земеделска насоченост  и/или удостоверение за завършен курс от минимум 150 часа или свидетелство за професионална квалификация в областта на селското стопанство.

Когато кандидатът не покрива изискванията за професионални умения и познания, може да бъде одобрен при условие, че поеме ангажимент в бизнес плана, в рамките на 36 месеца от момента на вземане на решение за отпускане на помощта, да покрие тези изисквания.

Тяхното стопанство да отговаря на определението за създаване на стопанство – за начало на създаване на стопанство се има предвид едно от следните събития, което е настъпило първо:

датата на регистрация за първи път като земеделски стопанин по Закона за подпомагане на земеделските производители;

започване на отглеждане на животни в собствен/нает животновъден обект

стопанисване на земя с цел производството на земеделска и животинска продукция;

!!! Кандидатите могат да заявяват подпомагане не по-късно от 18 месеца, считано от датата, на която е стартирало създаването на стопанството.

Финансиране, плащане

Общият размер на помощта не може да надвишава 25 000 евро

Изплащането на помощта става на два пъти под формата на единична премия:

Първо плащане – изплащат се до 12 500 евро след одобрение на заявлението за подпомагане;

Второ плащане – изплаща се до 12 500 евро само при коректно изпълнение на всички заложени в бизнес плана дейности, инвестиции и цели.

 Младият земеделски производители не е допустим за второ плащане, ако:

– не е покрил изискванията за професионални умения и познания в рамките на 36 месеца от момента на вземане на решение за отпускане на помощта;

– не е изпълнил всички заложени в бизнес плана дейности, инвестиции и цели към периода на проверка.

В случай на възникване на форсмажорни обстоятелства водещи до неизпълнение на договорни задължения, ползвателят не възстановява получената на първо плащане финансова помощ, но е недопустим за второ.

Изисквания към бизнес плана

Бизнес планът трябва да покаже, увеличаване на икономическия размер на стопанството спрямо първоначалния размер с минимум 4000 евро измерен в СПО.

Бизнес планът трябва да покрива период от максимум 5 години, като изпълнението на този бизнес план трябва да започне в рамките на 9 месеца считано от датата на решението за отпускане на помощта.

Приоритети при класиране

В процесът на оценка проектите се класират и се дава приоритет на:

Проекти, които се изпълняват от бенефициенти, които имат завършено средно и/или висше образование в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина или икономическо образование със земеделска насоченост;

Проекти, които се изпълняват в сектор „Животновъдство”

Проекти, които се изпълняват в сектор „Плодове и зеленчуци”

Проекти на млади фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологично производство или са преминали към биологично производство на земеделски продукти и храни по смисъла на Регламент на Съвета (ЕО) № 834/2007 от 28 юни 2007 г. относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) 2092/91.

Проекти на млади фермери, които създават заетост и нови работни места


Прочети още: Кой може да получи 15 хил. евро по мярката „Стартова помощ за малки стопанства“

За инвестиционната мярка 4.1 – най-важното в резюме

 

Leave a Comment