Банкер: Земеделието е любимият ни сектор, защото се развива добре

Ангел Матеев

Ангел Матеев

Когато Европейската комисия утвърди новата Програма за селските райони, ще се направи индикативен график за прием по мерки, съобщи Васил Грудев по време на дискусия

Земеделието е любим сектор на банките в последните години, защото се развива добре“. Това е заявил Ангел Матеев, зам-началник сектор „Банкиране на дребно“ в Пощенска банка по време на днешната дискусия „Ефективни стъпки за земеделско финансиране“, организирана от Investor.bg. В нея са взели участие зам.-министърът на МЗХ Васил Грудев, председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова, депутати, представители на асоциации и аграрни фирми и на бизнес организации.

„От гледна точка на банките виждаме, че земеделците имат три основни нужни: овърдрафти срещу бъдеща субсидия по СЕПП – това помага на земеделците да имат средства в началото на годината; инвестиции за земя и техника; банките подкрепят и фермерите със спечелени проекти“, смята Матеев.

„Нашата цел не е само да дадем един кредит, а да предлагаме решения и специфични продукти само за земеделци. Те търсят не само ниски лихви и такси, но и бързина и лекота при вземане на решенията“, казва банкерът, цитиран от Investor.bg.

Васил Грудев е посочил, че като цяло Общата селскостопанска политика в новия 7-годишен период е „една идея по-зелена и няколко идеи по-справедлива“ при подпомагането на сектора. Зам.-министърът е припомнил, че обвързаното подпомагане е с бюджет 13% от бюджета на директните плащания.

Според него няма да има никаква трудност пред фермерите за спазване на зелените изисквания, смята той.

На 14 април се отваря мярката за инвестиции в земеделските стопанства към ПРСР, а приемът ще бъде достатъчно дълъг, е обещал Грудев. Ако има официално одобрение на Програмата през лятото, ще има индикативен график за сроковете на прием по мерките, по думите му. Предстои прием по мярката за млади фермери, а и инвестиционната мярка ще бъде отворена още веднъж, съобщава Грудев.

„От миналата седмица се повдига темата за потенциално удължване на кампанията с месец на ниво ЕС“, припомня зам.министърът. Той обаче съветва земеделците да не разчитат на това. Ако се стигне до такова решение на ЕС, България ще го подкрепи, за да се даде възможност най-вече на животновъдите да се възползват от промените в ЗСПЗЗ.

Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации, е коментирала, че има проблеми, които тепърва трябва да се преодоляват. Експертът е обърнал внимание, че късно е започнала информационна кампания за стопаните – след като е стартирало очертаването на нивите. „За зелените плащания за информирания фермер проблем няма да има, но някои вероятно се запознават сега, а стопанската година започна през октомври и културите са засети“, заявява Боянова.

Според нея правното основание е препъникамък, тъй като трудно се съчетават различни бази данни на администрацията. Животновъдният сектор пък не е добре информиран, а има и неясноти по плащанията по новата ПРСР за агроекология.

За управляващия партньор в „Севан – Хранекспорт“ към момента е много трудно да си земеделец, тъй като има редица административни изисквания, които затрудняват фермерите, включително обратното начисляване на ДДС.

Направени са стъпки да се преодолее неравнопоставеносттта между зърнопроизводството и другите сектори, но обвързаната подкрепа не е достатъчна, смята той.

Друг проблем по думите му е застраховането. „Не е работа на държавата при бедствия да обезщетява производителите. Сегашният модел на застраховане е неработещ и трябва да се преработи“, предложи предприемачът.

 

 

Leave a Comment