35% от землищата у нас допустими за субсидии под крилете на Царския орел

Подпомагането по мярка 10 „Агроекология и климат“ е от 81.59 до 278 евро/ха годишно

царски орелСобствениците или наемателите на земи в землищата на почти 1900 населени места могат да получават при определени условия подпомагане по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони. Средствата са за опазване на естествените местообитания на защителите видове с орнитологично значение Царски орел и Египетски лешояд, зимуващи гъски, червеногуши гъски и Ливаден блатар.

Населените места са изброени поименно в Наредба 7 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярка 10. Те са 1873 и представляват 35% от всички селища в страната, които според последното преброяване са общо 5302.

Най-голям е броят на землищата, които се обитават от зимуващи гъски – 906. Царският орел и Египетският лешояд обитават 860. Червеногушите видове гъски са отбелязани на 50 землища, а Ливадният блатар – на 57.

Участието по мярка „Агроекология и климат“ изисква минимална стопанска дейност от тези, които кандидатстват за спазване на 5-годишен ангажимент. В наредбата са описани условията за получаване на субсидиите.

Размерът на субсидиите варира от 81,59 евро/ха до 278 евро/ха за година.

Кандидатите трябва да подадат заявления заедно със заявленията за директни плащания до 15 май, като внимателно отбележат кода. Допустими са тези, които притежават (наели са) земеделска площ с размери не по-малки от 0,3 ха (3 дка), при минимален размер на парцела 0,1 ха. От направлението се изключват земи, които попадат в обхвата на националните паркове и резерватите.

Ето какво пише в Наръчника на МЗХ за участие по мярка 10:

Условия за допустимост:

  • Бенефициентите кандидатстващи по направлението, трябва да са регистрирани в ИСАК и да изпълняват дейностите по направлението в обработваемите земеделски земи с висока природна стойност;
  • Минималната площ за участие по направлението е 0,3 ха;
  • Бенефициенти по направлението могат да бъдат земеделски стопани (физически и юридически лица и еднолични търговци);
  • Бенефициентите трябва да преминат агроекологично обучение с минимална продължителност 18 часа или демонстрационна дейност по мярка 1 „Трансфер на знания и действия по осведомяване“ от ПРСР 2014 – 2020 г. с минимална продължителност 3 дни или да докажат наличие на опит. За опит се признава :
  1. документ за преминато обучение или документ, удостоверяващ наличие на опит по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР 2007 – 2013 г.;
  2. диплома за средно професионално, висше образование, за образователна и научна степен „доктор“ или научна степен „доктор на науките“, с квалификация земеделие или ветеринарна медицина. 

Условия за управление:

Бенефициентите могат да изберат да  прилагат една от следните дейности от направление ”Поддържане на местообитания на зимуващи гъски и Ливаден блатар в обработваеми земи с орнитологично значение”:

  • Засяване и отглеждане на есенни зърнено-житни култури в местообитания на зимуващи видове гъски на минимум 50% от заявените по дейността площи;
  • Засяване и отглеждане на минимум 50% есенни зърнено-житни култури и минимум 30% царевица от заявената по дейността площ  в местообитания на червеногушата гъска;
  • Земеделските стопанин поемат ангажимент да не прибират реколтата от зърнено-житни култури преди 31 юли в площи с местообитания на ливадния блатар (Circus pygargus).

Или могат да прилагат дейност за превръщане на обработваеми земи, които са местообитания на Царски орел (Aquila heliaca) или Египетски Лешояд (Neophron pernopterus) в постоянно затревени площи, като част от направление „Поддържане на местообитания на Царски орел  и Египетски лешояд в обработваеми земи  с орнитологично значение” 

ВАЖНО!!!

Допустимите за подпомагане земеделски парцели по направлението, трябва да попадат с цялата си площ в специализираните слоеве или списък на общини посочени в приложения 1, 2, 3 и 4 от Наредба № 7 от 24.02.2015 г. за прилагане на мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. 

Размер на годишното плащане:

Подпомагането се предоставя под формата на годишни плащания на хектар земеделска площ – евро/ха:

  • За засяване и отглеждане на есенни зърнено-житни култури в местообитания на зимуващи видове гъски на минимум 50 % от заявените по дейността площи – 81,59 евро/ха;
  • За превръщане на обработваемите земи, които са местообитания на Царски орел или Египетски лешояд, в постоянно затревени площи- 278 евро/ха;
  • За засяване и отглеждане на есенни зърнено-житни култури в местообитания на червеногушата гъска – 103,68 евро/ха;
  • За прибиране на реколтата след 31 юли в площи с гнезда на ливадния блатар (Circus pygargus) – 109,93 евро/ха.

Финансова помощ за направлението не се предоставя или се намалява когато:

  1. кандидатът за подпомагане стопанисва земеделска площ с размери по-малки от 0,3 ха., при минимален размер на парцела 0,1 ха.;
  2. земеделските стопани и/или упълномощени техни представители възпрепятстват извършването на проверка на място;
  3. за една и съща площ са подадени две или повече заявления за подпомагане и застъпването на площите не е отстранено;
  4. земеделските стопани отбележат грешен агроекологичен код срещу извършваните дейности в заявлението.
  5. Държавен фонд „Земеделие“ – Разплащателна агенция, поиска допълнителна информация съгласно и такава не бъде предоставена в срок от 15 работни дни.

Leave a Comment