Има български домати на пазара. Малко и скъпи са, но са най-вкусни

За зимното отглеждането на червения зеленчук се харчат 38 тона мазут в района на Петрич и Харманли, и 58 тона в Добрич

доматИма ли български домати на пазара в края на март? На този въпрос се опита да отговори тази сутрин бТВ чрез репортаж от пазара в Красно село, София и дискусия в студиото. В разговора участваха председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Едуард Стойчев и оранжерийният оранжерийния производител Велин Георгиев. Изводът бе, че в момента няма български домати по пазарните маси и всеки етикет, който твърди обратното, е подвеждащ. Импровизирана дегустация на червения зеленчук с различен произход в студиото показа, че събеседниците харесват най-много „пробата“, която се оказа, че се продавала с етикета „български“.

„Има наши домати на пазарите, но те са малко“, обясни пред АгроПловдив Георги Камбуров, организационен секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП). „Със сигурност оранжерийният комплекс в Харманли вече има готова продукция, която се търгува на тържището до село Първенец, Пловдивско“, обясни Камбуров. Възможно е и в оранжериите в Кресна също да са отгледали доматена продукция. Същото важи и за производителя „Гимел“, който залага на биопроизводството. За да има българска реколта домати по това време на годината, производителят трябва да е заложил семената още през ноември-декември и до момента да е отоплявал оранжериите, обясни секретарят на БАПОП. В този случай той трупа огромни разходи, които малко оранжерийни производители могат да си позволят.  Отглеждането на оранжерийни краставици е икономически по-поносимо, тъй като техният вегетационен срок е по-къс. Те се засяват януари и през март са готови за пазара.

Ради Радев

Ради Радев

Агрономът Ради Радев, който управлява завода за разсади в Пловдив, съобщи, че е имал малка поръчка за производство на разсад в края на миналата година. В момента вероятно има български домати, но те са първо, малко като количество. И второ – струват между 4 и 5 лева. „Това е реалната им цена и в нея няма никаква спекула“, твърди Радев. Той обясни, че по икономически разценки за отглеждането на тон домати през зимата се харчи 38 тона мазут, ако оранжерията е в района на Любимец-Харманли или Сандански-Петрич, и 58 тона в случай, че са при климатичните условия на Добрич. Това е необходимата енергия, а всеки може да преизчисли еквивалента ѝ в природен газ или при друг енергоизточник.

Европейският пазар се зарежда с домати от остров Крит по това време на годината, посочи Ради Радев. Там зимните температури са 15-16 градуса и е съвсем естествено южната продукция да е най-конкурентна в момента, защото разходите по производството ѝ при зимни условия са най-ниски.

Големият проблем, според управителя на завода за разсад, ще настъпи след 1 юни, когато ще са готови нашите домати в неотопляеми оранжерии. Тогава българската продукция ще трябва да се конкурира с тази от по-южните страни, която е по-евтина. Идеалният вариант според Ради Радев би бил, ако родните търговци решат, че ще продават само наша стока от юни тататък. Така ще подпомогнат българската икономика, разкриването на работни места и т.н., обяснява Радев. Но добавя, че тази идея е илюзорна.

 

Leave a Comment