ЕК проверява дали сме в нарушение заради забраните за притежаване на земя

земеделска земяЕвропейската комисия (ЕК) е започнала процедура по установяване на нарушения в българския закон за собствеността и ползването на земеделски земи, се съобщава от Брюксел. Първият етап от тази процедура е официално уведомително писмо, с което ЕК иска нашите мотиви относно закона, регулиращ придобиването на земеделски земи у нас. Срокът ни за отговор е 2 месеца. Писма по същия повод са изпратени и до Унгария, Литва и Словакия.

Според ЕК в законите на 4-те държави има разпоредби, които могат да се считат за ограничаващи свободното движение на капитали. Оттам изтъкват, че държавите членки имат право да определят свои правила за насърчаване на развитието на селските райони, за запазване на земята за селскостопански цели и за избягване на спекулативен натиск върху цените на земята, но това трябва да се извършва в границите, предвидени в правото на ЕС.

Според Комисията в националните разпоредби са залегнали ограничения, които могат да дадат възможност за дискриминационно третиране на инвеститорите от други държави членки.

С последната редакция на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ) в България през февруари бяха въведени санкции от 100 лв./дка за притежаване на земеделски земи за български юридически лица със собственост извън ЕС.

През миналата година предишният парламент прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци. За физическите лица се изисква пет години уседналост, за да придобиват ниви, както и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в Европейския съюз (ЕС). Със закона се въведе забрана на фирми извън ЕС и на офшорни дружества да купуват земеделски земи.

Реакция от МЗХ

Във връзка със започналата от ЕК процедура, от земеделското ни министерство, съобщиха,  че България ще спази срокът от два месеца поставен от ЕК за изготвяне на отговор, след като се запознае подробно с решението ѝ. Министерство на земеделието и храните ще инициира разговор с Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, за да се обсъдят и предприемат адекватни действия, както в защита на интересите на земеделските производители, така и за спазване на европейското законодателство.

 

Leave a Comment