Турция се отваря за наши животни, плодове и зеленчуци

От наша страна оптимизираме транзита и фитосанитарните такси, ветеринарите от двете страни на границата ще си сътрудничат

TOBACCO 3

Български живи мъжки и женски телета до 300 кг. ще могат да бъдат изнасяни за клане или отглеждане за турския пазар. Това е решено по време на техническите срещи между експерти от двете страни, които се състояха след като земеделският министър Десислава Танева посети съседната страна и проведе успешна среща с турския си колега.

Новината за новите възможности за експорт на животни към Турция съобщи днес Десислава Танева след среща в Министерски съвет, в която участваха министър-председателят Бойко Борисов, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, тютюнопроизводители и износители на животни. Земеделският министър бе категорична, че дезинфекционните площадки на границата ще бъдат премахнати, когато главните ветеринарни лекари на двете държави вземат решение за това.

„Поехме ангажимент да облекчим транзита на камиони с плодове и зеленчуци за Европейския съюз, като съкратим времето за обработка и оптимизираме фитосанитарните такси, които се дължат съгласно европейското законодателство. Така след изпълнение на поетите ангажименти, българските производители и износители ще могат да изнасят продукцията си в Турция, след като дълго време нямаха такава възможност“, посочи министърът.

Цветан Димитров и турския му колегаВ същото време от пресцентъра на МЗХ съобщиха, че заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и неговият турски колега д-р Нихат Пакдил са подписали споразумение за сътрудничество между България и Турция в сферата на земеделието. Димитров е на работно посещение в Анкара. Споразумението предвижда в сектор животновъдството да се разшири взаимодействието между ветеринарните органи на двете държави относно заболяванията по животните, като ще бъдат създадени и съвместни инициативи в сферата на безопасността на храните.

В областта на растениевъдството ще бъдат разгледани възможностите за създаване на публично-частни партньорства, които да доведат до увеличаване на стокообмена между страните. В споразумението е залегнало и увеличаване на сътрудничеството между групи и организации на производителите. Друга област, в която ще се разшири сътрудничеството между България и Турция, е развитието на селските региони. Експерти от двете страни ще обменят опит в сферите на комасацията на земеделската земя, модерните поливни системи и проектите за развитие на селските региони.

 

 

 

Leave a Comment