Кои ще са фаворити при оценяването на проекти по мярка 4.1? Как се точкува?

Ферми с животни и/или градини, които ще осигурят нови работни места в селски райони ще са с най-големи шансове
Момиче градинарче

Момиче градинарче

Наредба 9 от 21 март т.г. за прилагане на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ дава сериозна преднина на проектите на някои групи производители. В приложение 7 на наредбата са определени критериите при оценяване и точките, които се дават за предвидените инвестиции. Максималният брой точки е 100 и теоретично съществува вариант той да бъде постигнат.

Кои проекти ще получат най-много точки по 4.1?

Ако кандидат-тютюнопроизводител представи проект, който не е свързан с производството на тютюн, а със създаването на градина с плодове и зеленчуци или етерично-маслени растения, или с изграждането на животновъдна ферма, той би получил 18 точки. Ако комбинира посочените производства, ще му се додаде още 1 точка или общо проектът ще бъде оценен с 19 точки. Отделно от това ще му се добавят още 10 точки, в случай, че бъдещата му инвестиция попада в селски район.

Още 10 точки ще изстрелят нагоре в класацията този отклонен от тютюна производител при положение, че реализирайки проекта, той създаде нови над 10 работни места. Ако осигури работа на 1 до 5 човека, ще получи 5 точки.

Приложение 7 за точкуването на проектите принципно дава по 15 точки за инвестиции в стопанства за плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и животновъдни ферми, в които над 50% от предвидените разходи са свързани именно с дейности за увеличаване на основното производство.

Още една точка се добавя при комбинираното отглеждане на плодове и зеленчуци с етерично маслени растения или пък с животни. И тогава проектът получава 16 точки.

Биологичните стопани или тези, които са в преход към биологично производство, също вземат за проектите си 15 точки.

За всички кандидати е валидно правилото, че към първоначалната база от точки се добавят 10, ако стопанството е в селски район и други 10 ако инвестицията осигури нови над 10 работни места (5 точки, ако са предвидени до 5 новоназначени работника).

Шанс за Северозапада

Условията на подмярка 4.1 дават значителен шанс на производителите от Северозападния район и/или райони с природни и други ограничения. Техните проекти могат да получат до 18 точки само заради географското положение на стопанствата им. Ако фермите са само в Северозапада се полагат 9 точки. Но ако освен това попадат в необлагодетелстван район или в такъв, който е в обхвата на Натура 2000, получават още 9 точки или общо 18.

 

Младите

Проектите на младите фермери до 40 години се оценяват с 5 точки отгоре върху сбора на точките, които проектите им събират. Наредбата дава право на този бонус и на младите фермери, които  са били одобрени по мерки 112 или 141, и не са получили подкрепа по мярка 121 от предишния програмен период.

Точките за техника

Ако производител кандидатства единствено за закупуване на земеделска техника, той може да получи 10 точки в случай, че стопанството му попада в район, определен като „селски“. От 5 до 10 точки допълнително ще му се добавят при осигуряване на нови работни места.

Още бонуси

С 8 точки се поощряват проектите за инвестиции и дейности за повишаване на енергийната ефективност (ЕЕ) с над 10% в стопанствата. Ако постигната ЕЕ ще е до 5%, точките са 4.

Бонус от 8 точки получават и кандидатите, които искат да приложат иновации, осъществяването на които изисква над 85% от допустимите инвестиционни разходи в проекта. Ако за реализирането на иновациите разходите са над 50%, бонусът е 5 точки. В случай, че за прилагането на иновации се разходват над 30% от планираните инвестиции, се добавят 4 точки.

От 4 до 7 точки се дават за „проекти с инвестиции и дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда и/или инвестиции, осигуряващи съответствие на стопанството с изискванията на стандартите на ЕС“.

Някои общи условия

При този прием по 4.1 няма да се допускат проекти за колективни инвестиции на сдружени под някаква форма производители.

Изключени са от финансиране по тази подмярка тютюнът, рибата и аквакултурите.

В числото на изключените попадат и намеренията за преструктуриране и конверсия на винени лозя,в т.ч. за създаването и презасаждане на винени лозя и за напоителни съоръжения и оборудване.

Пчелари, които притежават над 150 кошера могат да кандидатстват с проекти по 4.1.

Да участие се допускат производители с минимален стандартен производствен обем на стопанството не по-малък от левовата равностойност на 8000 евро.


Изчислете Стандартния производствен обем на стопанство си, ако искате пари по ПРСР


Подмярка 4.1 се отваря на 14 април. Кандидатите, чиито проекти са свързани само със закупуването на земеделска техника, могат да подават заявления до 18 май. Всички останали проекти ще се приемат до 8 юни.

Няма да е от значение за класирането дали проектът ще бъде подаден в първия или в последния ден от посочения срок.

 

 

Leave a Comment