Пролетта ще е с дъждове над нормата през април, май и юни

птичкиПролетта ще е с количество на дъждовете над нормата. Хладно и с валежи ще е чак до средата на юли, след което ще започне истинското лято. Това прогнозира Симеон Матеев, дежурен синоптик в ТV-МЕT, цитиран от в. „Труд“.

Той предупреждава, че новата седмица ще започне със слънце, но още през нощта срещу вторник ще има превалявания и до 7 април ще е по-хладно и ветровито. Според синоптика на Цветница, 5 април, на места и в равнините ще падне сняг. А дните около Великден ще са дъждовни и с по-ниски температури от обичайните.

Средните минимални температури за април са между 4 и 9 градуса, а средните максимални – между 15 и 20. Очаква се идния месец градусите да са около тези норми, но валежите ще са над обичайните количества до 70 л/кв. м.

Между 20 и 30 април времето ще е малко по-стабилно и с повече слънчеви часове, но ще вали дъжд. А на 25-и, 26-и и 27-и ще има и гръмотевични бури, които обаче са характерни за края на месеца. „Прогнозата ни е най-ниските температури през април да са между минус 3 и плюс 2 градуса, а най-високите между 23 и 28 градуса“, каза още дежурният синоптик.

Средните минимални температури за май са между 9 и 14 градуса, а максималните – до 25. Очаква се градусите да се движат в тези интервали, но не и в Западна България, където ще е по-хладно. И пак ни чакат дъждове над нормата, т.е. ще паднат още порои.

„Юни ще е като май, но валежите ще са с една идея повече. Най-вероятно това ще се наблюдава в централните и западните райони на страната“, каза още Симеон Матев. Градусите в долния диапазон ще са между 12 и 17, а максималните – между 22 и 27. Поне при температурите не се очакват аномалии.

Юли ще е идеален за море и почивка, но след втората си половина. Тогава времето ще е по-стабилно, каза Матев.

Leave a Comment