Животновъд: Парите по мярка 4.1 не са много, бързо ще свършат

Масово се разпродават животни и ферми, кланиците са претрупани от поръчки, твърди Пенко Налбантов

„Парите по мярка 4.1 не са много, бързо ще свършат.

Пенко Налбантов

Пенко Налбантов

Доста колеги вече от година и повече са готови с проектите си, които основно са за закупуване на техника.“ Така Пенко Налбантов, председател на сдружение „Тракия милк“, коментира предстоящото отваряне на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“.

Проектите на фермери с едър рогат добитък са предимно за закупуване на трактори, тороразпръскващи ремаркета, челни повдигачи и други. Но дори и възможността за европейско финансиране не може да извади бранша от депресията, в която е потънал.

„Масово се разпродават животни и се ликвидират ферми“, твърди Налбантов. Купувачи са други животновъди, които подновяват стадата си. А когато фалиралите не успеят да продадат всички животни, ги карат на кланица„, обясни председателят.

„В кланиците се чака ред по 20 до 30 дни, за да предадеш животните – толкова много са кандидатите. Цената е 3.70-3.80 лв./кг кланично тегло“, уточни фермерът.

Повечето животновъди не проявяват интерес към новината за отварянето на пазара към Турция. Причината е, че в съседната държава има интерес само към месодайните породи, а в повечето ферми у нас се отглеждат млекодайни животни.


Прочети още: Кои ще са фаворити при оценяването на проекти по мярка 4.1? Как се точкува?

Министър Танева е подписала днес заповедта за мярка 4.1

 

 

Leave a Comment