Доц. Божинов: Не новият сорт или порода, а новата технология е иновация

Доц. д-р Божин Божинов, член на УС на Института по агростратегии и иновации и декан на факултета по агрономство в Аграрния университет, пред АгроПловдив
Имам лична и неофициална информация, че зърнопроизводители ще насочат инвестиции към овощарството и зеленчукопроизводството
доц. Божин Божинов

Доц. Божин Божинов

Доц. Божинов, как преценявате бюджета от 150 млн. евро на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ по ПРСР предвид на това, че повече от година нямаше прием по нея? 

Размерът на бюджета е определен отдавна и няма връзка с наличието или отсъствието на прием в предходните години. Вярно е, че липсата на прием през предната година създаде затруднения на бизнеса, но няма как да се увеличи финансирането, освен ако не се извадят допълнително средства от националния бюджет.
Кои проекти имат най-малък шанс за класиране? И кои най-голям, според оповестеното в Наредба 9 точкуване?
Точкуването отговаря на обявените от МЗХ приоритети и съответно има за цел да служи за практическото им реализиране. Затова отговорът на въпроса Ви е в заявените от политическото ръководство на МЗХ като приоритетни сектори и региони на страната за подпомагане.
Предвиждат се 8 точки за проекти, които повишават енергийната ефективност на стопанствата? За какви инвестиции става въпрос? Например, инсталациите за производство на енергия от биомаса финансират ли се по тази мярка?
Основната идея на повишаването на енергийната ефективност е да се понижи енергоемкостта и потреблението на енергия в стопанствата. Затова един от основните критерии за това дали е повишена енергийната ефективност би следвало да е наличието на доклад за обследване, показващ намаление на ползваната енергия в стопанството. Ако инсталацията за производство на енергия от биомаса може да доведе до подобен резултат (т.е. общо намаление на енергопотреблението, а не само на закупуваната енергия!), предполагам, че ще бъде приета като отговаряща на изискването.
Други 8 точки са за иновации. Моля, дайте пример за иновация в земеделието. А също и обратен пример – за нещо, което фермерите считат, че е иновация, а то не е.
Закупуването на нова техника и инвентар, използването на нови сортове растения или породи животни, или нови ПРЗ и торове не са иновации. Организирането на дейността на стопанството по нов начин, въвеждането на нова технология в производството или превръщането на първичната растениевъдна или животновъдна продукция в нов (несъществуващ до момента на пазара) продукт могат да бъдат иновации.
Кои проекти осигуряват опазване на компонентите на околната среда и/или инвестиции, осигуряват съответствие на стопанството с изискванията на стандартите на ЕС? 
Изграждането на инсталация за пречистване на отпадните води от стопанството би опазила повърхностните и/или подпочвените води и по този начин би опазило този компонент на околната среда. Надграждането на животновъдните ферми за целите на изпълнение на изискванията за хуманно отношение към животните, извършването на подобрения за преминаване в по-горна категория животновъдни ферми могат да се разглеждат като осигуряване на съответствие на стопанството с изискванията на стандартите на ЕС.
Предполага се, че зърнопроизводителите ще кандидатстват за изграждане на складове за съхранение на зърното и за закупуване на техника. Имате ли информация дали производители от този бранш няма да насочат инвестиции към животновъдство, овощарство или зеленчукопроизводство?
Всъщност имам информация (лична и неофициална), че производители от сектор зърнопроизводство наистина смятат да се насочат към инвестиции в зеленчукопроизводството и овощарството. Това важи с особена сила за онези от тях, които в противен случай не биха имали достъп до финансиране по тази мярка (навършили са 40 г. и са базирани в общини с повече от 30 000 жители). Какъв обаче ще бъде техния брой и за какъв мащаб на инвестициите ще става въпрос ще видим, когато се затвори приемът по мярката.

1 Comment

  1. Вълчинков каза:

    Новият сорт при същото технологично ниво дава по- добър резултат.И това ако не е innovation….

Leave a Comment