В Седмицата на гората предлагат за обсъждане нови нормативи за опазването ѝ

Горските предприятия ще залесят тази година 14 хил. дка с близо 7 милиона фиданки

В Седмицата на гората, която традиционно започна от 1 април, земеделското министерство ще публикува за обществено обсъждане промени в Закона за горите, както и три изменения на действащи наредби. Това съобщи днес аграрният министър Десислава Танева, която взе участие в  залесително мероприятие в землището на с. Локорско, горскостопански участък „Нови Искър“. Участък е пострадал при пожар през 2013 г., когато са засегнати 564 дка. „Започнатото днес има за цел да възстанови насаждения, които не е възможно да се възобновят сами. Тук ще се извърши залесяване на 144 дка, с 65 600 бр. фиданки“, каза Десислава Танева.

Седмица на гората, залесяване

През 2015 г. Министерство на земеделието и храните чрез държавните си предприятия, които стопанисват териториите в горския фонд, ще извършат залесяване на над 14 000 дка, информира министърът. Ще се използват близо 7 млн. фиданки, а разходите по дейностите ще са над 11 млн. лева. Средствата се осигуряват от бюджета на Държавните горски предприятия.

Зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов информира, че страната ни заема трето място в Европейския съюз по относителетн дял на невъзстановените гори. Според проучването на Global forest watch в периода от 2001 до 2013, данните сочат, че загуба на гори е едва 0.21%.

 

Leave a Comment